Hiába engedett a kormány, tovább tüntetnek Nicaraguában

A munkáltatói és a munkavállalói befizetések növelését és a nyugdíjak csökkentését célzó reform ellen hatalmas tömegek tiltakoznak az utóbbi napokban a latin-amerikai országban. Latin-Amerika második legszegényebb országában a kormány arra készült, hogy 22,5 százalékra emeli a társadalombiztosítási járulékokat, és ezzel párhuzamosan 5 százalékkal csökkenti a nyugdíjakat. A rendeletet vasárnap visszavonták, de a tüntetések még mindig tartanak.

Hat nap alatt 34-en vesztették életüket Nicaraguában a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban – adta hírül szerdán a nicaraguai Emberi Jogi Központ (Cenidh). A közlés szerint a sérültek száma 66, közülük 12 állapota súlyos, intenzív ellátást igénylő. A civil szervezet tudomása szerint további 16 embernek nyoma veszett.

Tüntető égő gumiabroncsok között a rohamrendőrökkel vívott összecsapás közben a nicaraguai főváros, Managua egyik főutcáján 2018. április 20-án.  (MTI/AP/Alfredo Zuniga)

Tüntető égő gumiabroncsok között a rohamrendőrökkel vívott összecsapás közben a nicaraguai főváros, Managua egyik főutcáján 2018. április 20-án. (MTI/AP/Alfredo Zuniga)

A nyugdíjreformmal a kormány a társadalombiztosítási rendszer hiányából akart így lefaragni, de a tömegek tiltakozása miatt vasárnap kénytelenek voltak visszavonni a reformtervezetet, ami azonban kevésnek bizonyult az elégedetlenség lecsillapítására, és a demonstrációk azóta is folytatódnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »