Szándékosan hajtott a tömegbe egy sofőr Torontóban

Szándékosnak tűnik annak a sofőrnek a tette, aki bérelt kisteherautójával járókelők közé hajtott Torontóban, és elgázolt 25 embert, akik közül tíz meghalt – mondta keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke.

Saunders úgy fogalmazott, hogy „az incidens határozottan szándékosnak tűnik”, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában.

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát. Arra utalt, hogy elszigetelt esetről van szó.

A rendőrség közlése szerint a férfi hétfőn az ebédszünet idejében hajtott fel a járókelőkkel teli járdára, és ott több mint egy kilométert haladt, elgázolva mindenkit, aki az útjába került. A 15 sebesült közül öt ember állapota életveszélyes.

Egy szemtanú, aki Ali néven mutatkozott be a CNN hírtelevízió riporterének, elmondta, hogy látta a teherautót felhajtani a járdára, és úgy látszott, a sofőr kifejezetten célba vette a gyalogosokat, és szándékosan gázolta el őket. „Csak ment tovább, ment tovább, és elütötte az embereket, egyiket a másik után” – mesélte a szemtanú.

Toronto, 2018. április 24. Sérült furgon elõtt egy rendõr Torontóban 2018. április 23-án, miután a jármû gyalogosok közé hajtott a kanadai nagyvárosban. Legalább két ember életét vesztette, a sofõrt elfogták. (MTI/EPA/Warren Toda)

Toronto, 2018. április 24.
Sérült furgon előtt egy rendőr Torontóban 2018. április 23-án, miután a jármű gyalogosok közé hajtott a kanadai nagyvárosban. Legalább két ember életét vesztette, a sofőrt elfogták. (MTI/EPA/Warren Toda)

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a torontói Yonge utcában történteket. „Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá.

Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított többször előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amellyel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott, és azt kiáltotta, hogy „Öljetek meg!”. Hírügynökségi beszámolókban méltatták azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához, amelynek helyszíne nagyjából 30 kilométerre van a hétfői incidens helyétől. Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter bejelentette, hogy a tanácskozás kedden a menetrend szerint folytatódik.

John Tory, Torontó polgármestere részvétét fejezte ki az érintetteknek. A Fehér Ház szintén részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak, és közölte, imádkozik értük, valamint minden „szükséges segítséget” felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök „mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel”.

Forrás: MTI/Reuters/AP/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »