Az USA új szankciókra készül Oroszország ellen

Az Egyesült Államok várhatóan újabb szankciókat léptet életbe Oroszország ellen Szíria miatt – jelentette be Nikki Haley, amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap.

Nikki Haley a CBS televízió Szemben a nemzettel című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában közölte: Steve Mnuchin pénzügyminiszter hétfőn jelenti be az Oroszországot sújtó újabb szankciókat.

Érvelésében az ENSZ-nagykövet kifejtette: Moszkva változatlanul támogatja Bassár el-Aszad szír elnököt és rendszerét, ideértve a vegyifegyver-programot is. Haley közlése szerint a várható szankciók mindazon orosz vállalatokat érintik majd, amelyeknek bármiféle közük volt a szír vegyifegyver-programhoz, akár csupán berendezések eladása, szállítása révén is.

A péntekről szombatra virradóra végrehajtott légi csapásokról Haley azt mondta: céljuk „nem háború megindítása” és „emberek legyilkolása” volt. „Nem keressük a háborút, ez az utolsó dolog, amit az elnök akarna” – fogalmazott. Ugyanakkor kizárta az Aszad elnökkel folytatandó közvetlen tárgyalások lehetőségét. Aszad „nem éri meg”, hogy tárgyalásokat folytassanak vele” – mondta. Leszögezte, hogy Washington „korábban minden diplomáciai eszközt igénybe vett, de most már a cselekvésnek jött el az ideje”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Ezen a ponton nem akarunk többé közvetlen tárgyalásokat Szíriával” – fogalmazott, de hozzátette, hogy a szíriai helyzet rendezéséről folyó genfi tárgyalásokon az Egyesült Államok változatlanul jelen lesz.

Az interjúban a nagykövet megismételte a Pentagon (védelmi minisztérium) szombati állásfoglalását, miszerint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország által együttesen végrehajtott légi csapások célja a szír vegyifegyver-program infrastruktúrájának szétzúzása volt. „Évekre vetettük vissza a vegyifegyver-programjukat” – fogalmazott, szó szerint megismételve Kenneth McKenzie altábornagynak, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága igazgatójának szavait, amelyek a Pentagon szombati sajtótájékoztatóján hangzottak el.

Nikki Haley leszögezte: Damaszkusz mindeddig visszautasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, de „most Oroszországon a sor, hogy rábírja Szíriát a tárgyalásokra”.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »