Nagyszabású olajipari együttműködés veheti kezdetét

Oroszország hosszú távú együttműködés kialakítására törekszik az Kőolajexportáló Országok Szervezetével (OPEC) akár egy határidő nélküli megállapodás keretében is – közölte pénteken Alekszandr Novak energetikai miniszter újságírókkal.

Az OPEC és Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok között jelenleg is megállapodás van érvényben termelésük együttesen napi 1,8 millió hordóval való csökkentéséről a piaci egyensúly helyreállítása, az árak stabilizálása érdekében. A megállapodás hatálya az idei év végéig szól.

Az orosz energetikai miniszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette egy korábbi javaslatát egy nagy nemzetközi tömörülés létrehozására az OPEC részvételével. „Tulajdonképpen egy olyan nemzetközi szervezetről lenne szó, ami félévente egyszer összeülne az olajpiaci helyzet megvitatására” – vetette fel. Alekszandr Novak arra azonban nem tért ki, hogy a szervezetbe bevonni kívánt nagy olajtermelők sorában lenne-e szerepe az Egyesült Államoknak is.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös az elmúlt héten a Reuters hírügynökségnek adott interjúban jelezte, hogy az OPEC is hosszú távú együttműködés kialakítására törekszik a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, akár tíz-húsz éves időtartamra is.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »