Izrael felmondta az ENSZ-szel kötött menekültügyi megállapodást

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden felmondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) kötött megállapodást az afrikai migránsok elhelyezéséről. 

Jeruzsálemben előző nap bejelentették: Izrael letett arról a tervéről, hogy visszatoloncoljon több tízezer afrikai illegális bevándorlót, és megállapodott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalával, hogy közülük több mint 16 ezret nyugati országok fognak átvenni. A szóba került célországokkal – köztük Németországgal és Olaszországgal – azonban nem egyeztettek, és a terv Izraelben is bírálatokat váltott ki.

Az izraeli miniszterelnök hétfőn késő este közölte, hogy felfüggeszti a megállapodás végrehajtását, mert tárgyalni akar annak a dél-tel-avivi városrész lakosaival, ahol jelentős számú migráns él. A keddi találkozót követően Netanjahu úgy fogalmazott, figyelmesen meghallgatta a megállapodásra vonatkozó megjegyzéseket, és miután ismét mérlegelte az előnyöket és a hátrányokat, úgy döntött, hogy felmondja a megállapodást.

A kormányfő hivatala által kiadott közlemény szerint Netanjahu egyúttal kijelentette: a jogi korlátok és a nemzetközi színtéren tapasztalható nehézségek ellenére továbbra is határozottan azon lesznek, hogy feltárják a rendelkezésükre álló összes lehetőséget a „behatolók” eltávolítására.

Az egyezség értelmében a mintegy 32 ezer afrikai migráns közül hozzávetőleg 16 ezret nyugati országok vettek volna át, további 16 ezer, menedékjogért folyamodó afrikai bevándorló pedig oltalmazotti státuszt kapott volna, és engedélyezték volna nekik, hogy még legalább öt évig Izraelben maradjanak. Ezen felül van még az országban körülbelül ötezer olyan afrikai bevándorló, akiről nem szólt a megállapodás, és van további ötezer, migráns férfihoz tartozó nő és gyerek, akiket nem fenyeget a kitoloncolás – jegyezték meg hírügynökségek.

Afrikai menedékkérők és izraeliek tüntetnek az afrikai menekültek kitoloncolása ellen a miniszterelnöki hivatal előtt Jeruzsálemben, 2018. április 3-án. Netanjahu politikai nyomásra felmondta az ENSZ-szel kötött menekültügyi megállapodást.  EPA/ABIR SULTAN

Afrikai menedékkérők és izraeliek tüntetnek az afrikai menekültek kitoloncolása ellen a miniszterelnöki hivatal előtt Jeruzsálemben, 2018. április 3-án. Netanjahu politikai nyomásra felmondta az ENSZ-szel kötött menekültügyi megállapodást. EPA/ABIR SULTAN

Az UNHCR nem közölte, hogy mely nyugati országok vették volna át a 16 ezer afrikai migránst, de Netanjahu a megállapodást bejelentve hétfőn azt mondta: Kanada, Olaszország és Németország volna hajlandó befogadni őket. Olaszország és Németország azonban közölte, hogy nem kötött ilyen megállapodást, Kanada pedig azt: van egy megállapodása az izraeli hatóságokkal arról, hogy Izrael felfüggeszti azoknak a kitoloncolását, akik korábban bevándorlási kérelemmel fordultak Kanadához, és kérelmük elbírálás alatt van. Tavaly év végén 1845 ilyen kérelem volt elbírálás alatt.

Az ENSZ-szervezettel kötött megállapodás bejelentése után Netanjahut ostromolták a hagyományos és a közösségi médiában, hogy mondja vissza az egyezséget. Egyesek azzal vádolták, hogy engedett az ellenzéki baloldaliak nyomásának, és elárulta az említett dél-tel-avivi városrész lakosait, akiknek egy része azt akarja, hogy toloncolják ki a bevándorlókat. Jobboldali bírálatok szerint az egyezség ellenére is túl sok afrikai migráns maradhatott volna Izraelben.

Izrael „egy biztonságos fekete-afrikai országba” küldte volna a migránsokat. Egyes bevándorlók beszámolója szerint hatósági meghallgatásaikon azt mondták nekik, hogy Ruandába vagy Ugandába mehetnek. Azok viszont, akik hajlandók voltak elutazni Ruandába, arról számoltak be, hogy a ruandai hatóságok visszaéltek kilátástalan helyzetükkel, egyes esetekben pedig elkobozták úti okmányaikat, és Ugandába küldték őket. Hivatalosan mind Ruanda, mind Uganda tagadja, hogy megállapodást kötött Izraellel migránsok befogadásáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/EFE/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »