A migráción és az olcsó kínai árukon áll vagy bukik az afrikai szabadkereskedelem

A munkahelyek megóvása és az olcsó kínai áruk áradása a piacra olyan akadályok, amelyeket a Dél-afrikai Köztársaság kormányának meg kell vizsgálnia, mielőtt aláírja a pán-afrikai szabadkereskedelmi megállapodást – mondta az ország legnagyobb szakszervezeti csoportja a CNBC-nek.

„Az afrikai szabadkereskedelmi megállapodás elméletben nagyszerű, de látnunk kell valamiféle kész tervet” – közölte Matthew Parks, a Dél-Afrikai Szakszervezetek Kongresszusának (COSATU) parlamenti helyettes koordinátora telefonon a CNBC-vel. A szervezet több mint 2 millió munkavállalót képvisel az országban.

Az Afrikai Unió múlt heti, ruandai csúcstalálkozóján 55 ország közül 44-en aláírták az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Területről (AfCFTA) szóló megállapodást. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök az óvatosak táborát gyarapította és csak a Kigali Nyilatkozatot írta alá, amely előfutára az egyezménynek.

„Részt veszünk a folyamatban, melynek célja Afrika megnyitása a kereskedelem felé. Ami egyelőre visszatart minket a tényleges megállapodás aláírásától, az a saját konzultációs folyamatunk” – fogalmazott az elnök.

Egy másik jelentős kivétel Nigéria volt, amely néhány mutatót nézve a kontinens legnagyobb gazdaságának számít.

„Az emberek teljesen szabad mozgása azt jelentené, hogy gazdaságunk összeomlik” – mondta Matthew Parks. Ugyanis a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága, annak ellenére, hogy Szubszaharai Afrika legfejlettebbje, az utóbbi években sokat szenvedett. A lassú növekedés és a közel 27 százalékos munkanélküliség – bár a közelmúltban kimutatott adatok azt mutatják, hogy az alapvető dolgok javulnak – azt jelenti, hogy az országnak küzdelmes lenne alkalmazkodni az új munkavállalók tömeges beáramlásához.

„Már így is rengeteg zimbabwei dolgozik az országban, akik a válság miatt elmenekültek az országukból. Ők az olcsó munkaerő” – magyarázta Parks.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Határ nélküli kereskedelem

A szakértő emellett hangot adott azoknak a félelmeknek is, miszerint az afrikai országok közti lazított kereskedelmi korlátozások következtében az olcsó kínai áruk elárasztják a piacot, hozzátéve, hogy ezek különösen a dél-afrikai ruházati iparra, valamint a cukorgyártásra és a baromfitenyésztésre lennének káros hatással. Ezen kívül kiemelte, hogy a gépjárműgyártás még egy olyan terület, amelyet a határokon átnyúló kereskedelem kényelmetlenül érinthet.

Földrajzi kereskedelmi blokkok már léteznek Afrikában: ilyen például a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), a Kelet-afrikai Közösség (EAC) és a Dél-afrikai Vámunió (SACU). Azonban jelenleg Afrika kereskedelmének kevesebb, mint 20 százaléka belső kereskedelem.

Ha minden tagország aláírná, az új afrikai egyezmény létrehozná a legnagyobb szabadkereskedelmi területet a Kereskedelmi Világszervezet megalakulása óta, melynek célja az lenne, hogy ösztönözze az afrikai nemzetek kereskedelmét, amely elsősorban a gyártásra összpontosítana, nem pedig a nyersanyagok tengerentúli piacokra történő exportálására.

A Dél-afrikai Köztársaság szakszervezetei – amelyek nagyon elégedettek elnökük óvatos hozzáállásával – az elkövetkező hetekben tárgyalnak Ramaphosával a megállapodásról.

„Figyelembe véve a különböző afrikai országok gazdasági gyengeségeit és szükségleteit, az egyezmény gazdaságilag előnyös lesz a Dél-afrikai Köztársaság számára, de csak akkor, ha fokozatosan vezetik be, valamint integrált regionális gazdasági fejlődésen alapul” – fejtette ki Parks.

A múlt heti csúcstalálkozón Francois Conradie, a dél-afrikai NKC African Economics kutatási vezetője elmondta, hogy valamennyi résztvevő kormánynak parlamenti eljárás keretében ratifikálnia kell az egyezményt.

„Ramaphosa tisztában volt ezzel. Azt hiszem, csak nem akarta kitenni magát a protekcionista baloldal és a szakszervezetek vádjainak, ha önkényesen dönt az ügyben” – mondta Conradie e-mailben a CNBC-nek. „A Dél-afrikai Köztársaság valószínűleg többet nyer a megállapodással, mint más országok, de óvatos és érzékeny folyamatra van szükség” – tette hozzá.

A csúcstalálkozón egyébként emellett több, gazdasági integrációt szolgáló témáról is szó esett: többek között egy pán-afrikai útlevél, egy közös légiforgalmi piac, valamint egy közös valuta bevezetését is felvetették a felek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »