Halad a török hadművelet Szíriában

A török hadsereg „teljes ellenőrzése” alá vonta az északnyugat-szíriai Afrín régiót – jelentette szombaton az Anadolu állami hírügynökség a török vezérkar közleményére hivatkozva.

A katonai közlés szerint a török csapatok most a helyi lakosoknak segítenek biztonságosan visszatérni az otthonaikba. Az Anadolu úgy tudja, hogy a török hadsereg katonái szombaton aknamentesítést végeztek, amelynek során nyolc házilag készített robbanószerkezetet semmisítettek meg.

Törökország január 20-án indított Olajág néven hadműveletet a terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia ellen Afrín térségében. A YPG-t Ankara az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja. Az azonos nevű régió központjának számító Afrín városának elfoglalását múlt vasárnap jelentette be a török hadsereg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A francia elnök fegyverszünetet sürgetett

Egész Szíria területére kiterjedő fegyverszünetet sürgetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során Emmanuel Macron francia államfő – közölte a párizsi elnöki hivatal szombaton.

Az orosz, iráni és török beavatkozást követően egyre súlyosbodó helyzetre való tekintettel Franciaország felszólította a szíriai konfliktus érintettjeit, hogy haladéktalanul hagyjanak fel az ellenségeskedéssel a közel-keleti ország egész területén, és koncentráljanak a tartós politikai megoldásra.

Macron hangsúlyozta a török-francia partnerség stratégiai fontosságát, különösen a terrorizmus elleni harcban és a térségbeli válságokban. A francia elnök nyomatékosította, hogy országa ügyel NATO-szövetségese nemzetbiztonsági érdekeire.

A politikus egyúttal rámutatott: Franciaország már az afríni offenzíva megindítását követően is határozott aggodalmának adott hangot, illetve mindig is szót emelt azért, hogy a szíriai civil lakosság akadálytalanul hozzájuthasson a humanitárius segélyekhez. Macron azt is jelezte: országa számára mindennél fontosabb a nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc.

Forrás: MTI/AFP/dpa

Friss hírek