Gyorsul a növekedés, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború

A világgazdaság az utóbbi hét év legerősebb ütemével, 3,9 százalékkal növekedhet idén a kereskedelem és a beruházások bővülésének köszönhetően, de a protekcionizmus fenyegetést jelent a kedvező kilátásokra, és egy kereskedelmi háború veszélybe sodorhatja a növekedést – erre figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közzétett időközi gazdasági előrejelzésében.

A párizsi székhelyű szervezet szakértőinek becslése szerint idén és jövőre is 3,9 százalékkal – 2011 óta a legerősebb ütemben – növekedhet a világgazdaság a 2017-ben elért 3,7 százalék után. Az előrejelzést mindkét év esetében 0,3 százalékponttal javították a novemberben kiadott jelentéshez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a világgazdaság bővülésének üteme megközelítette a pénzügyi és gazdasági világválságot megelőző két évtized 4 százalék körüli átlagát.

A prognózis javítását részben azokkal a várakozásokkal indokolták, miszerint a tavaly decemberben elfogadott amerikai adócsökkentések eredményeként a világ legnagyobb gazdasága a korábban vártnál erősebb növekedést fog elérni. Az új előrejelzés szerint idén 2,9 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal gyarapodhat az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP), a novemberi várakozásokhoz képest a 2018-ra várható növekedés ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,7 százalékponttal emelték.

Az OECD azonban arra is figyelmeztetett, hogy a vállalatok adóterheit csökkentő politika csak rövid távon kedvez az amerikai gazdaságnak, középtávon már óvatosnak kell lenni, mert az még nagyobb költségvetési hiányt okozhat és fokozhatja az inflációs nyomást. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve valószínűleg négyszer emel kamatot idén az infláció erősödése miatt – vélték ezúttal a nemzetközi szervezet szakértői, akik novemberben még három kamatemelést jósoltak 2018-ra.

A globális magánberuházások növekedése azt eredményezi, hogy a világkereskedelem idén is 5 százalék körüli mértékben bővülhet. Mindazonáltal a világgazdaságra veszélyt jelenthet, ha kiéleződnek a kereskedelmi feszültségek az Egyesült Államokba importált acélra és alumíniumra kivetett védővámok miatt.

„Ez kétségtelenül fenyegeti a fellendülést és a foglalkoztatottságot. Fontos, hogy csökkentsük a feszültségeket, mert meglehetősen nagy károkat okozhat” egy kereskedelmi háború kitörése – jelentette ki Alvaro Pereira, az OECD főközgazdásza, hozzátéve, hogy rendkívül fontos a szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer megóvása.

Az eurózóna kilátásai is javultak

A Franciaországban és Németországban várható erősebb gazdasági növekedésnek köszönhetően javultak az euróövezet kilátásai is. A friss előrejelzésben a tavalyi 2,5 százalékos növekedés után az idei évre 2,3 százalékos, 2019-re pedig 2,1 százalékos GDP-bővülést jósoltak az OECD elemzői a 19 tagú euróövezetnek, a novemberihez képest mindkét értéket 0,2 százalékponttal javították. Az ígért fiskális lazítás eredményeként a német gazdaság idén 2,4 százalékkal, jövőre pedig 2,2 százalékkal növekedhet, 0,1, illetve 0,3 százalékponttal erősebben a korábban vártnál.

Emmanuel Macron francia államfő közjóléti, adózási és munkaügyi reformjai segíthetnek abban, hogy csökkenjen a francia és a német gazdaság növekedési üteme közötti különbség. Az OECD szakértői arra számítanak, hogy a tavalyi 2,0 százalékos növekedés után idén 2,2 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalékkal gyarapodik a francia GDP, a novemberi várakozásokhoz képest 0,4, illetve 0,2 százalékponttal javították az előrejelzést.

Az Európai Unióból 2019 tavaszán kilépő Nagy-Britannia esetében az idei évi növekedés ütemét 0,1 százalékponttal 1,3 százalékra javították, a jövő évit viszont változatlanul 1,1 százalékon tartották az elemzők.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő, a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító G20-csoport robusztus ütemben növekszik: a 2017-ben elért 3,8 százalék után idén 4,1 százalékkal, 2019-ben pedig 4,0 százalékkal bővülhet, mindkét értéket 0,2 százalékponttal javították a friss prognózisban.

Az OECD szakértői hangsúlyozták, hogy egy sor olyan intézkedést lehet tenni, amelyek elősegítik a középtávú növekedés fenntartását. Így például a kormányoknak dinamizálniuk kell a strukturális reformok végrehajtására tett erőfeszítéseiket, különösen az adózás és a szakképzés terén, a fejlett országban pedig a fiskális politikával támogatni kell a keresletet, nem pedig túlösztönözni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »