Különleges fegyverekről és a gazdaság fellendítéséről szólt Putyin évértékelője

Az ellenség által felderíthetetlen és elfoghatatlan, manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztéséről számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtökön Moszkvában elmondott évértékelő beszédében, amelyben egyben meghirdette következő – remélt – elnöki ciklusának célkitűzésit.

Az általa egyedülállóként jellemzett új fegyverrendszerek kifejlesztését Putyin azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetés ellenére kilépett a Moszkva által a hadászati paritás alapjának tekintett, 1972-ben megkötött rakétavédelmi (ABM) szerződésből.

„Velünk senki sem akart tárgyalni, ránk senki sem hallgatott” – jelentette ki a parlament két háza és az orosz politikai élet meghatározó személyiségei előtt az elnök, miközben az új fegyverrendszerek működését óriásképernyőkön mutatták be.

Putyin azt állította, hogy az új fegyverrendszerek nem sértik a meglévő fegyverzetkorlátozási egyezményeket, és az új eszközök jellemzőit Moszkva a szerződések értelmében meg fogja osztani a Nyugattal.

Az orosz elnök egyebek között egy nukleáris meghajtású, „korlátlan hatótávolságú” manőverező repülőgép, egy nagysebességű, nukleáris robbanótöltet hordozására alkalmas víz alatti drón, egy Kinzsal (Tőr) névre elkeresztelt, légi indítású, több mint 2 ezer kilométeres hatótávolságú hiperszonikus rakéta és a Szarmat típusú új, több robbanótöltet szállítására alkalmas ballisztikus nehézrakéta kifejlesztéséről tett bejelentést. Sikerekről számolt be a lézerfegyverek kifejlesztése terén is. Mint mondta, Oroszország kikísérletezte és elkezdte az Avantgard kódnevű, új elveken alapuló hadfelszereléssel ellátott, manőverező robotrepülőgépek blokkját indító hadászati rakétarendszer sorozatgyártását.

Reményét fejezte ki, hogy az elhangzottak bebizonyították: a rakétavédelmi rendszerek stratégiailag semmit sem érnek, pénzügyi szempontból pedig pazarlóak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország senkit sem fenyeget, és katonai erejének növekedése a béke garanciája. Kijelentette, hogy Oroszország az ellene és a szövetségesei ellen indított nukleáris támadásra haladéktalanul válaszolni fog, „efelől senkinek ne legyen semmilyen kételye”.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország nem tervezi növelni katonai kiadásait, Gyenyisz Manturov, a pénzügyi tárca vezetője pedig közölte, hogy a Putyin által említett eszközök részei a 2027-ig szóló orosz fegyverkezési programnak.

Moszkva, 2018. március 1. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz parlament két háza elõtt tartott évértékelõje a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2018. március 1-jén. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Moszkva, 2018. március 1.
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelője a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2018. március 1-jén. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Putyin az önmaga által vízválasztó jellegűnek jellemzett beszédében azt ígérte, hogy a következő elnöki mandátum végére Oroszország egyike lesz a világ öt vezető gazdaságának. Szavai szerint a szegénység szintje hat év alatt a jelenlegi felére csökken, az egy főre eső hazai össztermék (GDP) másfélszeresére nő, a szabadságot pedig minden tekintetben kiterjesztik Oroszországban.

„Az előrehaladás, a dinamikus fejlődés érdekében minden szférába ki kell terjesztenünk a szabadságot és meg kell erősítenünk a demokratikus intézményeket, a helyi kormányzatokat, a civil társadalom struktúráit, a bíróságokat” – mondta.

Az orosz elnök az elmaradást nyilvánította Oroszország fő ellenségének. Hangsúlyozta, hogy az ország stabil makrogazdasági helyzete lehetővé teszi számára az áttörést a gazdasági növekedés és az életszínvonal emelkedése felé az önálló fejlődés útján. Szavai szerint az elmaradottság a szuverenitás elvesztéséhez vezethet.

Az elnök célszámokat nevezett meg, amelyek a Kreml előzetes bejelentése szerint a kidolgozandó kormányzati programok alapjául szolgálnak majd. Egyebek között kijelentette, hogy a nagysebességű internetet a gazdaság digitalizálásának érdekében 2024-re országszerte mindenütt hozzáférhetővé kell tenni, a munka termelékenységének pedig évi legkevesebb 5 százalékkal kell növekednie, hogy Oroszország egy évtized alatt elérje a világ vezető gazdaságainak színvonalát.

Azt hangoztatta, hogy Oroszországnak a világ egyik adatfeldolgozó és -tároló központjává kell válnia. Putyin szerint az online oktatás és gyógyítás hozzáférhetősége mellett lehetővé kell tenni, hogy az emberek a digitális térben tudományos és önkéntes csoportokat, projektcsoportokat, cégeket hozzanak létre.

„Egy olyan hatalmas területű országnak, mint amilyen Oroszország, a tehetség, a szakértelem és az elképzelések effajta egyesítése az áttörés kolosszális erőforrása lehet” – fogalmazott.

Putyin azt mondta, hogy a következő évtized végére Oroszországnak az országok azon klubjához kell tartoznia, amelyben a várható élettartam meghaladja a 80 évet. Ez a mutató tavaly 73 év volt.

Az orosz Központi Választási Bizottság közölte, hogy Putyin 1 óra 55 percig tartó, az állami televíziók által élőben közvetített beszédét nem tekinti választási agitációnak. Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »