Szíria lehet az új Afganisztán

Az Egyesült Államok újabban oroszokat bombáz, Irán és Izrael között folyamatosak az összetűzések, Törökország pedig hadjáratot folytat a kurdok ellen. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a háború még sokáig eltart.

Most már hivatalos: a szíriai háború egy „mindenki mindenki ellen” konfliktussá nőtte ki magát. A legfrissebb bizonyíték erre az a jelentés, miszerint egy múlt heti amerikai légicsapásban legkevesebb 200 orosz zsoldos vesztette életét.

Alig néhány nappal azelőtt pedig, hogy a fenti hír napvilágra került volna, az izraeli hadsereg lelőtt egy iráni drónt, amely behatolt az ország területére, majd iráni célpontokat támadott Szíriában. A szíriai légvédelem ugyanakkor lelőtt egy izraeli F-16-os harci repülőgépet, amely izraeli területen zuhant le. (Tovább a teljes cikkre…)

A török haderő eközben Olajág fedőnéven január 20. óta hadműveletet folytat az észak-szíriai Afrín kerületet ellenőrző, az Egyesült Államok által támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Hatay, 2018. február 9. A török tüzérség szíriai kurd állásokat lő a határ török oldaláról, Hatayból 2018. február 9-én. A török légierő csapásokat mért a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia által uralt szomszédos szíriai Afrín kerületre, amely ellen a török haderő január 13-án nagyszabású hadműveletet indított. (MTI/AP)

Hatay, 2018. február 9.
A török tüzérség szíriai kurd állásokat lő a határ török oldaláról, Hatayból 2018. február 9-én. A török légierő csapásokat mért a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia által uralt szomszédos szíriai Afrín kerületre, amely ellen a török haderő január 20-án nagyszabású hadműveletet indított. (MTI/AP)

A káosz ezen szakaszában nehéz megjósolni, hogy milyen következményei lesznek az egyre eldurvuló harcoknak. Az eddig is világos volt, hogy a szíriai háború megoldása nem lesz könnyű, viszont amint az ország még szélesebb körű, egyre több felet bevonó, nemzetközi konfliktusok helyszínévé válik, a béke teljesen lehetetlenné válik.

Erre a tökéletes példa az afganisztáni háború. A rengeteg külső szereplő bevonása már jóval a szeptember 11-iki terrortámadás és az amerikai invázió előtt feloldhatatlanná tette az afgán konfliktust. Ez a háború bizony közel 40 éve tart, és még mindig nem látni a végét. Ugyanez a sors várhat Szíriára, ahol „mindössze” 7 éve folynak a harcok.

Szíria kezdettől fogva „helyettes háborúk” helyszíne volt:

Azonban komoly probléma, hogy egy kívülállók által ösztönzött és támogatott polgárháború odáig fajult, hogy török, iráni és izraeli vadászgépek repkednek a szíriai légtérben. Továbbá egy lépésre vagyunk a globális szereplők – az Egyesült Államok és Oroszország – közvetlen katonai bevonásától mind a levegőben, mind a földön.

Látszólag minden lépésnek, amely idáig vezetett, volt értelme. Az Egyesült Államok le akart számolni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel, amelyhez légi segítséget nyújtott volna bárkinek, aki hajlandó a szárazföldön támadást indítani a dzsihadisták ellen. Úgy alakult, hogy ezek a valakik a szíriai kurdok lettek – ezzel azonban az USA több ízben magára haragította Törökországot.

Oroszország kevésbé törődött az IÁ elleni küzdelemmel; inkább megragadta az alkalmat, hogy a szíriai kormányerőket segítve jelentős közép-keleti szereplővé válhasson, amire a Szovjetunió bukása óta nem volt példa. Bassár el-Aszad szíriai államfő rezsimjének támogatása főként az orosz légierő bevonásával történt, valamint néhány szárazföldi csapat segítségével.

Annak érdekében, a háború hivatalos költségei ne legyenek olyan kiugróan magasak, valamint az áldozatok száma is alacsonyabbnak tűnjön, Vlagyimir Putyin elnök kihasználta a Krímben és Ukrajnában hatékonyan alkalmazott taktikát: magáncégek által foglalkoztatott zsoldosokat béreltek fel bizonyos műveletek elvégzésére. Ez a trükk nem feltétlenül volt ismeretlen az amerikaiak számára, akik úttörő szerepet játszottak a katonai magánvállalkozások bevonásában, mégpedig Irakban. A cél ugyanaz volt: hogy a lehető legkevesebb hivatalos katonai veszteségről számolhassanak be.

Nem tudjuk pontosan, hány fizetett orosz katona teljesít szolgálatot Szíriában, a New York Times értesülései szerint azonban zsoldosok százai, ha nem ezrei harcolhatnak orosz megbízással az országban. Ha az Egyesült Államok becslései pontosnak bizonyulnak, ez szám valóban nagyon magas lehet.

Oroszország nagyon küzd azért, hogy elkülönítse a háborúit

A legfontosabb tényező mindezen szereplő szempontjából az, hogy érdekeik többé-kevésbé függetlenek egymástól. Szinte senki sem próbálja befolyásolni a polgárháború elsődleges kimenetelét többé. A szíriai szunniták lényegében veszettek. Az Iszlám Állam már nem rendelkezik értelmes területtel. Aszad már azáltal győzött, hogy mindeddig túlélte a háborút és fokozatosan visszaszerzett területeket. A többiek, beleértve a kurdok státuszát, másodlagosak voltak. Legalábbis egészen mostanáig.

Mégis, ezek a határokon átnyúló nemzetközi érdekek nem fognak egyhamar eltűnni:

  • Putyinnak bizonyítania kell, hogy valami konkrét dolgot ért el. Ez azt jelenti, hogy Oroszország marad, hogy megbizonyosodjon arról: az Aszad-rezsim nem dől össze, ha az oroszok visszavonulnak.
  • A szíriai kurdok nem mennek sehova, mert nincs hova menniük. Ez biztosítja Törökország bevonását mindaddig, amíg le nem győzik a kurdokat.
  • Iránnak hosszú távú érdekei vannak Szíriában. Izrael hosszú távú érdeke pedig, hogy ellenálljon Iránnak mindaddig, amíg az továbbra is tagadja a létezéshez való jogát.
  • Ami az Egyesült Államokat illeti, valószínű, hogy előbb abbahagyja a harcot, mint bárki más. Ez azonban nem lesz könnyű, mert a mészárlások bizony egyre sűrűsödni fognak, amint az USA megpróbál kihátrálni a kurdok mögül.

Elméletileg a végső státuszról folyó tárgyalások is követhetnék ezt a kaotikus időszakot, és a regionális szereplők megállapodhatnának abban, hogy visszavonulnak és találnak valamilyen új status quo-t, amit aztán el is fogadnak. De ahogy az afganisztáni példa is mutatja, mindig fennáll annak a veszélye, hogy a külső szereplők újra felfegyverzik a helyi erőket és újrakezdik a harcot.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »