Megindult a végső hadművelet az Iszlám Állam ellen

Átfogó offenzívát indított szombaton az iraki hadsereg a nyugati Anbár tartományban, hogy teljesen megtisztítsa a sivatagos területet az Iszlám Állam terrorszervezet még hátramaradt harcosaitól az iraki-szaúdi határ mentén.

Az iraki kormányerőket törzsi harcosok és az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásai is támogatják – közölte az offenzívát vezető tábornok.

Haider al-Abádi iraki kormányfő december elején bejelentette az Iszlám Állam elleni háború végét.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit. A dzsihadisták akkor rátették a kezüket Irak második legnagyobb városára, Moszulra is, amelyet csak 2017 júliusában tudtak visszafoglalni a kormányerők.

Az iraki hadsereg – szövetségeseivel együtt és az Egyesült Államok vezette koalíció támogatásával – ezután sorra foglalta vissza a lakott területeket az iszlamistáktól. Tavaly év végére már csak lakatlan sivatagi területek, patakok melletti területek és oázisok maradtak a dzsihadisták kezén, vagyis az Iszlám Állam által megszerzett iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »