Nemsokára összejöhet az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás

Hamarosan létrejöhet az elvi megállapodás az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről, ugyanis a héten sikerült érdemi előrelépést elérni, és a tárgyalások tovább folytatódnak – jelentette ki Jyrki Katainen gazdasági növekedésért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

„Tegnap sikerült előrelépni, és arra számítunk, hogy a Mercosur-országok javaslatokkal térnek vissza arra vonatkozóan, hogy miként zárjuk le az egyeztetéseket” – mondta Katainen az Európai Bizottság szerdai ülése után, amelyen téma volt a tárgyalások állása.

„Ez már a végjáték, és meglehetősen bizakodó vagyok” – fogalmazott a finn biztos, hozzátéve, hogy erős a politikai akarat mindkét fél részéről.

Uniós diplomáciai források arról számoltak be, hogy a tárgyalások most szakértői szinten folytatódnak, ugyanakkor amennyiben pénteken nem történik áttörés, ismét politikai szintű egyeztetés kezdődik. Mint a névtelenséget kérő tisztségviselők közölték: a cél, hogy még a brazíliai választási kampány kezdete előtt tető alá hozzák az egyezséget.

A Mercosur országai elsősorban azt szeretnék elérni, hogy az EU a jelenleginél jobban megnyissa a piacát a dél-amerikai marhahúsimport előtt, Brüsszel pedig az európai járművek és tejtermékek kivitelét növelné, illetve megnyittatná az uniós cégek előtt a közbeszerzések piacát négy Mercosur-országban, Argentínában, Brazíliában, Paraguayban és Uruguayban, amelyek éves bruttó hazai terméke (GDP) együttesen 2800 milliárd dollár.

Szakértők szerint a szerződés politikailag és gazdaságilag egyaránt fontos az Európai Uniónak, ráadásul szimbolikus jelentőséggel is bír, miután a protekcionista kereskedelempolitikát folytató Donald Trump amerikai elnök kivonta az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodásból (TTP), illetve szembehelyezkedett az EU-val tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP).

Kapcsolódó cikkünk: A TPP lehet a globális kereskedelem új vezetője

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »