Navalnij irodájában razziázott a moszkvai rendőrség

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista irodájában razziázott ma a moszkvai rendőrség – közölte Kira Jarmis, a politikus szóvivője. A rendőrök többeket kihallgattak, és hat embert őrizetbe vettek, köztük Navalnijt is. 

Jarmis úgy vélte, hogy a razzia célja az épületben működő ellenzéki televízió felszámolása volt. Navalnij egyik híve, Roman Rubanov egy közösségi oldalon azt írta: a rendőrség azt az információt kapta, hogy robbanószerkezet van elrejtve az irodában. A hatóságok erre reagálva evakuálták az épületet. Két riporter élőben közvetítette a rendőri akciót a Navalnij Live Youtube-csatornán.

Az ellenzéki vezető támogatói ma országszerte megmozdulásokat tartanak a március 18-i elnökválasztás bojkottja érdekében. Navalnij hívei 118 városban – köztük Moszkvában – szerveztek tiltakozásokat a mai napra, amelyekre ezreket várnak. A helyi idő szerint 14 órára összehívott fővárosi megmozduláson a korrupcióellenes aktivista is részt vesz. A moszkvai önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy a tüntetést nem engedélyezték, így a hatóságok ennek szellemében fognak eljárni.

Vlagyivosztokban több száz fiatal vonult utcára. „Akkor megyek választani, ha van választék” – állt egy transzparensen. Novoszibirszkben, Kurganban, Omszkban, Magadanban, Kemerovóban és Jakutszkban is tüntettek az ellenzékiek. Eddig 16 embert állítottak elő.

Navalnijt a választási hatóságok eltiltották az indulástól az elnökválasztáson, mert két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek