SDF: Törökország félrevezeti a közvéleményt az Olajág hadművelettel

Több tucat amerikai, brit és német önkéntes is csatlakozott a török katonák ellen folytatott harcokhoz az északnyugat-szíriai Afrín térségében – mondta szerdán a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű katonai koalíció egyik vezető tisztségviselője.

Redur Xelil a Reuters hírügynökségnek elmondta: olyan önkéntesekről van szó, akik eddig Rakkában és Deir-ez-Zór tartományban harcoltak a kurdok oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, és most Afrínban csatlakoztak az SDF erőihez. „Amerikaiak, britek, németek, különböző nemzetiségű emberek Európából, Ázsiából és Amerikából” – tette hozzá.

Reyhanli, 2018. január 21. Autóroncs áll egy megrongálódott ház előtt a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli városában 2018. január 21-én, miután két rakéta csapódott be a szíriai Afrín körzetből a határhoz közeli város központjába. A támadásban egy szíriai állampolgár meghalt, harminckét ember megsebesült. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Reyhanli, 2018. január 21.
Autóroncs áll egy megrongálódott ház előtt a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli városában 2018. január 21-én, miután két rakéta csapódott be a szíriai Afrín körzetből a határhoz közeli város központjába. A támadásban egy szíriai állampolgár meghalt, harminckét ember megsebesült. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Redur Xelil kifejtette azt is, hogy az SDF szerint Törökország félre akarja vezetni a közvéleményt, ezért hamisan azt állítja, hogy az Iszlám Állam jelen van az északnyugat-szíriai Afrín térségében, ahol Ankara öt napja offenzívát indított az SDF ellen. „Az egész világ tudja, hogy a Daes nincs jelen Afrínban” – mondta Xelil, az Iszlám Állam arab nevének rövidítését használva.

Erdogan szerint nagyon sikeres az offenzíva

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia legalább 268 „terroristáját ártalmatlanította” négy nap alatt a török hadereg az észak-szíriai Afrín kerületben elindított hadműveletében – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában falvak polgármesterei előtt.

Erdogan beszédében arról is beszámolt, hogy a török haderő és a vele szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) katonáiból eddig összesen 7-8 vesztette életét az összecsapásokban. A sebesültek számát nem közölte.

Törökország az afríni beavatkozással „ismét tönkretette azt a játékot, amelyet különféle hatalmak űznek a térségben” – jelentette ki az elnök. További szíriai hadműveleteket kilátásba helyezve úgy fogalmazott: „ezt folytatjuk Manbídzstól kezdve végig a török határ mentén, és teljesen megtisztítjuk a térséget a rossztól”.

Kapcsolódó cikkünk: Törökország önmagában kevés a szíriai erőviszonyok befolyásolásához

A török államfő emlékeztetett: a 2016 augusztusában induló Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében a török haderő és az SZSZH 2000 négyzetkilométert tisztított meg az Iszlám Állam (IÁ) nevű szervezet dzsihadistáitól. Hangsúlyozta, hogy a területre azóta közel 100 ezer szíriai menekült költözött vissza Törökországból a helyreállított infrastruktúrának köszönhetően.

Erdogan kiemelte: miközben az afríni offenzíva „tisztán és világosan” a terrorizmus ellen irányul, „egyesek az afríni kurdok elleni fellépéssel, Szíria megszállásával vádolják Törökországot”. Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt írta, hogy 150-re nőtt azoknak az embereknek a száma Törökországban, akiket azért vettek őrizetbe, mert az afríni hadműveletet ellenző és arról valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában. A kormány szerint ez terrorista propaganda. A gyanúsítottak között van a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szóvivője, Ayhan Bilgen, és a HDP társelnök-helyettese, Nadir Yildirim is.

Xelil szerint a török hadsereg eltúlozza az SDF és az YPG részéről elszenvedett veszteségek mértékét. Azt megerősítette, hogy a koalíció több harcosa elesett a török támadásokban, de pontos számokat nem közölt. Hozzátette: az SDF is végzett a török hadsereg, illetve az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) több tucat fegyveresével.

A törökök nem aggódnak, hogy amerikai csapatok keresztezik útjukat Manbídzsban

Kevés az esélye annak, hogy a török hadsereg alakulatai Manbídzs térségében amerikai csapatokba ütközzenek – vélekedett Bekir Bozdag török kormányfőhelyettes szerdán. A Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában Bozdag elmondta: Törökország, ha szükséges lesz, továbbra is használni fogja az észak-szíriai légteret Afrín térségében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen szombaton indított hadműveletéhez.

A kormányszóvivői tisztséget is ellátó Bozdag kijelentette: Törökország kész mindennemű együttműködésre az YPG-t egyebek mellett kiképzéssel és fegyverekkel támogató Egyesült Államokkal és a damaszkuszi rezsimet katonai erővel segítő Oroszországgal, amennyiben ez békét hozna a térségnek.

Bursa, 2018. január 21. A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond támogatói előtt a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rendezvényén Bursa északnyugati városban 2018. január 21-én. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

Bursa, 2018. január 21.
A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond támogatói előtt a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rendezvényén Bursa északnyugati városban. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

Törökország a múlt hét végén indított offenzívát az északnyugat-szíriai Afrín körzetében az SDF ellen. A katonai koalícióban vezető szerepet betöltő YPG-t Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja, és többször élesen bírálta az Egyesült Államokat amiatt, hogy támogatást nyújt az SDF-nek. Az Olajág fedőnevű hadművelettel Törökország új frontot nyitott a már csaknem hét éve húzódó szíriai polgárháborúban. Ankara célja, hogy úgynevezett „biztonságos zónát” alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »