SDF: Törökország félrevezeti a közvéleményt az Olajág hadművelettel

Több tucat amerikai, brit és német önkéntes is csatlakozott a török katonák ellen folytatott harcokhoz az északnyugat-szíriai Afrín térségében – mondta szerdán a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű katonai koalíció egyik vezető tisztségviselője.

Redur Xelil a Reuters hírügynökségnek elmondta: olyan önkéntesekről van szó, akik eddig Rakkában és Deir-ez-Zór tartományban harcoltak a kurdok oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, és most Afrínban csatlakoztak az SDF erőihez. „Amerikaiak, britek, németek, különböző nemzetiségű emberek Európából, Ázsiából és Amerikából” – tette hozzá.

Reyhanli, 2018. január 21. Autóroncs áll egy megrongálódott ház előtt a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli városában 2018. január 21-én, miután két rakéta csapódott be a szíriai Afrín körzetből a határhoz közeli város központjába. A támadásban egy szíriai állampolgár meghalt, harminckét ember megsebesült. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Reyhanli, 2018. január 21.
Autóroncs áll egy megrongálódott ház előtt a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli városában 2018. január 21-én, miután két rakéta csapódott be a szíriai Afrín körzetből a határhoz közeli város központjába. A támadásban egy szíriai állampolgár meghalt, harminckét ember megsebesült. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Redur Xelil kifejtette azt is, hogy az SDF szerint Törökország félre akarja vezetni a közvéleményt, ezért hamisan azt állítja, hogy az Iszlám Állam jelen van az északnyugat-szíriai Afrín térségében, ahol Ankara öt napja offenzívát indított az SDF ellen. „Az egész világ tudja, hogy a Daes nincs jelen Afrínban” – mondta Xelil, az Iszlám Állam arab nevének rövidítését használva.

Erdogan szerint nagyon sikeres az offenzíva

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia legalább 268 „terroristáját ártalmatlanította” négy nap alatt a török hadereg az észak-szíriai Afrín kerületben elindított hadműveletében – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában falvak polgármesterei előtt.

Erdogan beszédében arról is beszámolt, hogy a török haderő és a vele szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) katonáiból eddig összesen 7-8 vesztette életét az összecsapásokban. A sebesültek számát nem közölte.

Törökország az afríni beavatkozással „ismét tönkretette azt a játékot, amelyet különféle hatalmak űznek a térségben” – jelentette ki az elnök. További szíriai hadműveleteket kilátásba helyezve úgy fogalmazott: „ezt folytatjuk Manbídzstól kezdve végig a török határ mentén, és teljesen megtisztítjuk a térséget a rossztól”.

Kapcsolódó cikkünk: Törökország önmagában kevés a szíriai erőviszonyok befolyásolásához

A török államfő emlékeztetett: a 2016 augusztusában induló Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében a török haderő és az SZSZH 2000 négyzetkilométert tisztított meg az Iszlám Állam (IÁ) nevű szervezet dzsihadistáitól. Hangsúlyozta, hogy a területre azóta közel 100 ezer szíriai menekült költözött vissza Törökországból a helyreállított infrastruktúrának köszönhetően.

Erdogan kiemelte: miközben az afríni offenzíva „tisztán és világosan” a terrorizmus ellen irányul, „egyesek az afríni kurdok elleni fellépéssel, Szíria megszállásával vádolják Törökországot”. Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt írta, hogy 150-re nőtt azoknak az embereknek a száma Törökországban, akiket azért vettek őrizetbe, mert az afríni hadműveletet ellenző és arról valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában. A kormány szerint ez terrorista propaganda. A gyanúsítottak között van a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szóvivője, Ayhan Bilgen, és a HDP társelnök-helyettese, Nadir Yildirim is.

Xelil szerint a török hadsereg eltúlozza az SDF és az YPG részéről elszenvedett veszteségek mértékét. Azt megerősítette, hogy a koalíció több harcosa elesett a török támadásokban, de pontos számokat nem közölt. Hozzátette: az SDF is végzett a török hadsereg, illetve az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) több tucat fegyveresével.

A törökök nem aggódnak, hogy amerikai csapatok keresztezik útjukat Manbídzsban

Kevés az esélye annak, hogy a török hadsereg alakulatai Manbídzs térségében amerikai csapatokba ütközzenek – vélekedett Bekir Bozdag török kormányfőhelyettes szerdán. A Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában Bozdag elmondta: Törökország, ha szükséges lesz, továbbra is használni fogja az észak-szíriai légteret Afrín térségében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen szombaton indított hadműveletéhez.

A kormányszóvivői tisztséget is ellátó Bozdag kijelentette: Törökország kész mindennemű együttműködésre az YPG-t egyebek mellett kiképzéssel és fegyverekkel támogató Egyesült Államokkal és a damaszkuszi rezsimet katonai erővel segítő Oroszországgal, amennyiben ez békét hozna a térségnek.

Bursa, 2018. január 21. A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond támogatói előtt a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rendezvényén Bursa északnyugati városban 2018. január 21-én. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

Bursa, 2018. január 21.
A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond támogatói előtt a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rendezvényén Bursa északnyugati városban. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

Törökország a múlt hét végén indított offenzívát az északnyugat-szíriai Afrín körzetében az SDF ellen. A katonai koalícióban vezető szerepet betöltő YPG-t Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja, és többször élesen bírálta az Egyesült Államokat amiatt, hogy támogatást nyújt az SDF-nek. Az Olajág fedőnevű hadművelettel Törökország új frontot nyitott a már csaknem hét éve húzódó szíriai polgárháborúban. Ankara célja, hogy úgynevezett „biztonságos zónát” alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »