Az orosz elit egy része Máltát választja Putyin helyett

Az Oroszország és a Nyugat közötti növekvő szembenállás ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem sikerült meggyőzni az orosz üzleti közösséget a hazafiasságról. Málta új állampolgárainak listája sok ismert orosz nevet tartalmaz, ami kellemetlen igazsággal szembesíti a Kremlt: az orosz elit nem kötődik teljes mértékben Putyinhoz és a hazához.

Málta úgynevezett Befektetési célú Állampolgárság programja (Citizenship by Investment, CBI) volt az első uniós állampolgársági program. A CBI lehetővé teszi külföldi állampolgároknak, hogy EU-s állampolgárságot szerezzenek pénzért. Ehhez elegendő befizetni 650.000 eurót az államnak, befektetni 150.000 eurót máltai államkötvényekbe és megvásárolni egy ingatlant vagy bemutatni egy hosszútávú bérleti szerződést. Az ajánlat igazán családbarát és egyedi, a házastársak és kiskorú gyerekek után fejenként további 25.000 eurót, míg a nagykorú hozzátartozók után 50.000 eurót kell fizetni.

Az Európai Parlament 2014-ben elítélte a programot, hangoztatva, hogy „az uniós állampolgárság nem eladó” és rendszeresen visszatér a kérdéshez. A máltai kormányt azonban eddig nem lehetett kizökkenteni.

A máltai útlevél amellett, hogy vízummentes utazást biztosít több mint 160 országba, tulajdonosa az Európai Unión belül bárhol élhet, dolgozhat és üzleti tevékenységet folytathat. A kereslet magas, a program 2016-ban annyi bevételt hozott Málta számára, hogy a költségvetési hiánytól eljusson a költségvetési többletig. Az állampolgárság megszerzéséből befolyó pénzek ebben az évben 163,5 millió euróval növelték a kormányzat bevételeit.

Málta megtagadta, hogy külön listát közöljön az útlevelet vásárlókról, de hivatalos újságjában megnevezi az új állampolgárokat, függetlenül attól, hogy miként szerezték meg státuszukat. A 2016-os listán szerepel egy szaúdi sejk, akit a legutóbbi tisztogatások alkalmával letartóztattak, pakisztáni iparmágnások és egy azerbajdzsáni bankár, illetve néhány tucatnyi orosz személy.

A legismertebb és valószínűleg a leggazdagabb közülük Arkady Volozh, Oroszország legnagyobb keresőmotorjának, a Yandexnek az alapítója. Putyin tavaly szeptemberben meglátogatta a Yandex irodáját, hogy megismerje a cég fejlesztéseit a mesterséges intelligencia terén. A vállalat együttműködik a Kremllel, mivel Herman Gref – Oroszország legnagyobb állami bankjának, a Sberbanknak a vezérigazgatója – ül a vezetőtanácsban. Volozh azonban egyértelműen nem érzi magát biztonságban az orosz tech-ágazat kulcsszereplőjeként, mivel máltai állampolgárságát szerzett az egész családjának.

Málta legújabb állampolgárai közé tartozik néhány moszkvai ingatlanfejlesztő, a Kaspersky egyik társalapítója, Oroszország legnagyobb aranytermelőjének és egyik legnagyobb közműcégének a vezetői, a mezőgazdasági területek egyik legfőbb tulajdonosa, a piacvezető orosz sporteszköz-áruházlánc alapítói és a legnagyobb, magánkézben lévő vodka-desztilláló tulajdonosa.

Ez a nemzet üzleti elitje – ők nem emigráltak, orosz üzleti érdekeik megakadályozzák őket abban, hogy nyíltan kimutassák hűtlenségüket a Kremllel szemben. Azonban nem hajlandóak arra, hogy „az összes tojásukat Putyin kosarában tartsák”, ami az elnök számára folyamatosan bosszúságot okoz.

2014-ben, amikor az Egyesült Államok és az EU Ukrajnával kapcsolatos szankciókat vetett ki Oroszországra, a Kreml „tőkeamnesztiát” ajánlott fel az üzletembereknek, hogy a Szovjetunió szétesésével kimenekített mintegy 1 billió dollárt visszahozhassák Oroszországba. A kezdeményezés azonban nem volt túlságosan sikeres, csak mintegy 2500-an vallották be külföldi tulajdonaikat a rendelkezésre álló kétéves időszak alatt.

Mivel az Egyesült Államok azzal fenyegeti Oroszországot, hogy szankcionálni fogja a Putyinhoz közelálló oligarchákat, az orosz elnök megkétszerezte erőfeszítéseit és egy decemberben zajlott üzleti találkozón speciális kormányzati kötvényeket kínált azoknak, akik „hajlandóak hazamenni”.

Egy máltai útlevél azonban jobb befektetésnek tűnik. A máltai kormánylistán szereplő személyeknek nem igazán van okuk félni a szankcióktól, mivel nem részesei Putyin belső körének vagy a nagy kormányzati vállalatoknak. Ugyanakkor meggondolatlanok lennének, ha nem lenne egy B tervük arra az esetre, ha ez a belső kör megindulna ellenük, főleg, hogy még Putyinnak sincs teljes ráhatása barátai és végrehajtói mohóságára.

A külföldön eldugott orosz milliárdok talán a legnyilvánvalóbb bizonyíték arra, hogy Vlagyimir Putyin rendszere természeténél fogva gyenge. Megtűrik és talán félnek is tőle, ugyanakkor nem bíznak benne. Ha a máltai útlevelek olcsóbbak lennének, az oroszok talán annyira megrohannák a szigetet, hogy az el is süllyedhetne.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek