Nem lesz amerikai katonai akció a koreai tárgyalások alatt

Donald Trump amerikai elnök arról biztosította Szöult, hogy amíg Dél- és Észak-Korea párbeszédet folytat egymással, nem indít katonai akciót a kommunista rezsimmel szemben – közölte szerdán a dél-koreai államfő hivatala.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala emellett arról is tájékoztatott, hogy információi szerint Trump kész megbeszéléseket folytatni az észak-koreai vezetéssel a megfelelő időben és bizonyos feltételek teljesülése esetén. A közlés szerint Trump a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpiára Mike Pence alelnököt küldi egy amerikai delegáció élén.

Mun Dzse In szerdán egyeztetett telefonon amerikai kollégájával. Trump a szöuli elnöki hivatal szerint üdvözölte a két Korea közötti párbeszéd újraindulását, s egyetértett Mun Dzse Innel abban, hogy e dialógus eredményeként Washington és Phenjan akár közvetlenül is tárgyalhat a Koreai-félsziget atomfegyver-menetesítéséről.

Panmindzson, 2018. január 9. Cso Mjung Gjon, országegyesítési ügyekért felelős dél-koreai miniszter (b3) és Li Szon Gvon, az észak-koreai delegáció vezetője (j3) tárgyal a februári dél-koreai téli olimpián való észak-koreai részvételről a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet dél-koreai oldalán levő Béke Házában 2018. január 9-én. A felek megállapodtak abban, hogy Phenjan sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a téli olimpiára. A megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között. (MTI/EPA pool/Jang Uj Csel)

Panmindzson, 2018. január 9.
Cso Mjung Gjon, országegyesítési ügyekért felelős dél-koreai miniszter (b3) és Li Szon Gvon, az észak-koreai delegáció vezetője (j3) tárgyal a februári dél-koreai téli olimpián való észak-koreai részvételről a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet dél-koreai oldalán levő Béke Házában 2018. január 9-én. A felek megállapodtak abban, hogy Phenjan sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a téli olimpiára. A megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között. (MTI/EPA pool/Jang Uj Csel)

Észak- és Dél-Korea jogi szempontból továbbra is háborúban áll egymással, mert az 1950-53-as konfliktus fegyverszüneti megállapodással és nem békeegyezménnyel ért véget. Azóta mindössze két csúcstalálkozót tartottak a felek 2000-ben és 2007-ben.

A phenjani és a szöuli kormány képviselői kedden először találkoztak 2015 decembere óta. A két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben tartott tárgyaláson a résztvevők megállapodtak abban, hogy Észak-Korea képviselteti magát a phjongcshangi téli olimpián.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters/Kyodo

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »