A Központi Választási Bizottság sem tudja eltántorítani Putyin kihívóját

Mintegy 750 híve jelölte Moszkvában vasárnap Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a márciusi orosz elnökválasztásra.

A nap folyamán mintegy 20 orosz városban tartottak Navalnij-párti megmozdulásokat annak ellenére, hogy a Központi Választási Bizottság többször is kifejtett álláspontja szerint a 41 éves politikus nem vehet rész az erőpróbán. Ennek oka a próbaidőre felfüggesztett, gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott börtönbüntetés.

A jelölőgyűléseken a vonatkozó orosz jogszabály értelmében legkevesebb 500 embernek kellett részt vennie. A független jelölteknek 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy hivatalosan is elnökjelöltként jegyezzék be őket.

Moszkva, 2017. december 24. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista beszél támogatóihoz elnökjelölti rendezvényén Moszkvában 2017. december 24-én. Oroszországban 2018 márciusában tartanak elnökválasztást. (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Moszkva, 2017. december 24.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista beszél támogatóihoz elnökjelölti rendezvényén Moszkvában 2017. december 24-én. Oroszországban 2018 márciusában tartanak elnökválasztást. (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Navalnijt idén háromszor is letartóztatták amiatt, hogy nem engedélyezett, korrupcióellenes témájú tüntetéseket kezdeményezett.

A hétvége folyamán egyébként a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatásáról biztosította az újraválasztását függetlenként megpályázó Vlagyimir Putyin elnököt, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja pedig – saját kérésére – nem a vezetőjét, hanem a párton kívüli Pavel Grugyinin állami gazdasági igazgatót nevezte meg elnökjelöltjeként.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »