Az S&P és a Fitch is felminősítette Szerbiát

Két hitelminősítő is javította pénteken Szerbia államadós-besorolását: a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings egyaránt „BB mínusz”-ról egy fokozattal „BB”-re emelte a szerb osztályzatot. A péntek éjjel Londonban bejelentett felminősítésekkel egy időben mindkét cég stabil kilátást adott az új besorolásokra.

Szerbia államadós-besorolása mindazonáltal továbbra is a befektetésre nem ajánlott kategóriában van: az S&P és a Fitch által pénteken megadott „BB” osztályzat két fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjét jelző „BBB mínusz”-tól.

A Standard & Poor’s azzal indokolta az osztályzatjavítást, hogy a szerb gazdaság kilábalási folyamata és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött elővigyázatossági készenléti megállapodás nagymértékben javította Szerbia költségvetési teljesítményét. Az S&P szerint az idei évre várható jelentős költségvetési túlteljesítés és a jövő évi költségvetési tervezetbe beállított alig 0,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány azt jelenti, hogy csökkent középtávon a költségvetési fegyelem jelentősebb lazulásának valószínűsége.

A Standard & Poor’s közölte: várakozása az, hogy a hazai össztermékhez mért szerb költségvetési hiány a 2017-2020-as időszakban éves átlagban 1,5 százalék lesz. Hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt ugyanerre az időszakra még 2,9-3,0 százalékos éves költségvetési hiányokat jósolt, valamint kiemelte azt is, hogy 2014-ben még 6,6 százalékos államháztartási hiányt mértek Szerbiában.

A Fitch Ratings is azt helyezte előtérbe a felminősítéshez fűzött indoklásában, hogy 2014 óta a hazai össztermék 6 százalékának megfelelő szerkezeti kiigazítás ment végbe a szerb államháztartási szektorban.

A Fitch londoni elemzői az idei évre 0,5 százalékos GDP-arányos többletet várnak a szerb államháztartási mérlegben. Hangsúlyozták, hogy 2005 óta ez lenne az első többletes költségvetés Szerbiában. A cég előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez viszonyított szerb államadósság-ráta a 2015-ben mért 74,6 százalékos tetőzés után 2019-ig 60,6 százalékra csökken.

A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a szerb államadósság-ráta még mindig 16,6 százalékponttal magasabb a cég listáján „BB” besorolással nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, és a teljes adósságállomány 77 százaléka devizában áll fenn, ami devizaárfolyam-ingadozási kitettséget jelent szuverén adósi szinten.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »