Az új lengyel kormányfő elítélte a kétsebességes Európát

Lengyelország nem fogadja el a kétsebességes Európát, nem fogadja el, hogy a földrészt jobb és rosszabb államokra osszák – jelentette ki keddi parlamenti programbeszédében Mateusz Morawiecki kinevezett lengyel miniszterelnök.

„Vízválasztóhoz érkeztünk az európai projektben és az egész globális gazdaságban” – mondta, hozzátéve: érvényüket vesztették azok a mítoszok, hogy a tőkének nincs nemzetisége, hogy jók az egyenlőtlenségek, hogy az ipar valamiféle 19. vagy 20. századi maradvány, vagy hogy az államnak nincs haszna többé.

Helytelennek nevezte a kétsebességes Európa eszméjét: „Nem akarjuk (…) az újbóli megosztást, egyesek lemaradását, nem egyezünk bele abba, hogy Európát jobb és rosszabb államokra osszák” – jelentette ki Mateusz Morawiecki.

Síkraszállt a nemzetállamok további szerepe mellett. „A lengyel elem tökéletesen beleillik az európai puzzle-ba, de a nem megfelelő oldalról vagy erővel beilleszteni nem szabad” – figyelmeztetett.

„Külpolitikánk az államérdek politikája” – jelentette ki, utalva Lengyelország tagságára a G20-csoportban, továbbá arra a törekvésre, hogy Lengyelország „az EU építésze” akar lenni, hozzá akar járulni a NATO és az EU tevékenységének összehangolásához, a visegrádi csoporton és a Három Tenger Kezdeményezésen belüli együttműködés „konszolidációjához”. Lengyelország fő szövetségesének az Egyesült Államokat nevezte.

Morawiecki úgy vélte, Európának arra van szüksége, hogy visszatérjen a valódi értékekhez, mert azok az értékek, amelyekről ma beszélnek, egyre gyakrabban a hagyományos értékek, a természetjog tagadását jelentik. Lengyelország az egységes Európát a tolerancia és a demokrácia történelmi hagyományával gazdagítja, mai gazdasági és társadalmi berendezkedése pedig arra mutat példát Európának, hogy hogyan lehet összekapcsolni a társadalmi szolidaritást és a dinamikus gazdasági fejlődést – állapította meg.

Varsó, 2017. december 11. Mateusz Morawiecki újonnan kinevezett lengyel miniszterelnök a varsói elnöki palotában 2017. december 11-én. (MTI/EPA/Pawel Supernak)

Varsó, 2017. december 11.
Mateusz Morawiecki újonnan kinevezett lengyel miniszterelnök a varsói elnöki palotában 2017. december 11-én. (MTI/EPA/Pawel Supernak)

Morawiecki programjáról

Kormánya egyik fő feladatának a lengyel ipar további fejlesztését és újjáépítését nevezte, a „virágzó gazdaságot” pedig a „bőkezű” társadalmi programok előfeltételének. „Lengyelország nagy korszerűsítését akarjuk” – jelentette ki, kiemelve „a vállalkozó állam” modelljét, mely szerinte arany középutat jelent „a minimális állam és a nehézkes, bürokratikus állam között”.

Úgy vélte, a mai gazdaságpolitika dönt majd arról, hogy Lengyelország a jövőben a magas szintű technológiák gyártója vagy a külföldi cégek értékesítési piaca lesz-e. „Lengyelországot Európa logisztikai központjává akarjuk tenni” – jelentette ki. Az ezt célzó infrastrukturális beruházások között kiemelte a Lódz és Varsó között építendő központi repülőteret és a szomszéd országokat is ellátó gázszállítási csomópontot.

Az új kormányfő úgy értékelte: Lengyelországot az utóbbi 25 évben a külföldi tőke gyarmatosította, mivel a rendszerváltás után az ország a gazdaságban hibás modellt alkalmazott. „Öntudatos, nem pedig marginális szerepet akarunk” – jelentette ki. Véleménye szerint a „külföldi intézmények által a 90-es évek elején idetelepített” fogyasztói kapitalizmustól „a megtakarítások és a beruházások kapitalizmusára” kell áttérni.

Ígérete szerint a kormány törekedni fog arra, hogy a közös uniós mezőgazdasági politika keretében egyenlő versenyfeltételeket biztosítson a lengyel gazdáknak: ennek érdekében el akarják érni a Lengyelországra jutó uniós mezőgazdasági támogatásoknak az európai átlagra való emelését.

Kilátásba helyezte a kis- és középvállalkozások működésének adminisztratív feltételeit egyszerűsítő törvénycsomagot. E vonatkozásban utalt a megindított igazságügyi reformra is, fontosnak nevezve a hatékony, igazságos bíráskodást.

Nagyon fontosnak minősítette az egészségügy reformját is. A következő 10 év kiemelt programjának nevezte a tavaly elindított, olcsó önkormányzati bérlakások építését támogató programot.

Az európai migrációs válsággal kapcsolatban megismételte, hogy a menekültelosztási kvóta „be nem vált mechanizmus”.

Morawiecki „a kontinuitás kormányának” nevezte kabinetjét, s kilátásba helyezte: többek között folytatni fogja a múlt héten a kormányfői posztról lemondott Beata Szydlo nagyszabású családpolitikáját.

Bizalmat kapott az új kormány

Bizalmat kapott a Mateusz Morawiecki vezette kabinet a lengyel szejmben kedd éjjel. A szavazást megelőző vitában az ellenzéki képviselők látszatváltozásnak nevezték a Beata Szydlo lemondását követő miniszterelnök-váltást, a kormánypárt pedig a januárban esedékes mélyreható kormányátalakítást jelentett be.

A 460 fős parlamentben 243 képviselő szavazott a Morawiecki vezette kormányra. 25-en nem voltak jelen, 192-en nemmel szavaztak, senki sem tartózkodott. A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 237 mandátummal rendelkezik.

Ryszard Terlecki, a PiS soraiból megválasztott alsóházi alelnök megerősítette a korábbi bejelentéseket, miszerint a Morawiecki vezette kabinet összetétele januárban megváltozik, és a gazdaság fejlesztésére összpontosul.

  • A kételkedők
  • A fő ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform frakcióvezetője, Slawomir Neumann viszont leszögezte: „nem dől be a látszólagos új nyitásnak”, Morawiecki „európaiságának vagy liberalizmusának”, hiszen az új kormányfő a PiS elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel együtt már két év óta „alattomos diktatúrát” vezet be.
  • Tekintélyelvűséggel vádolta a kormánypártot a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, az ellenzéki jobboldali Kukiz’ 15 vezetője is, kifogásolva többek között, hogy a PiS a választási törvény módosításával önkormányzati szinten a Kukiz’ 15 által kulcsfontosságúnak tekintett egyéni választókerületek megszüntetésére készül.
  • A liberális Modern (Nowoczesna) elnöke, Katarzyna Lubnauer „általánosnak és zavarosnak” minősítette a kormányfői programbeszédet, úgy találva: Morawieckinek nincs Lengyelország-víziója.
  • A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz szerint az új kormány nem szolgálja a nemzeti egységet, Morawiecki személyében a kormánypárt „álarcot ölt”, mely „elfedné, hogy beteg a gyűlölettől”.

Morawiecki képviselői kérdésekre válaszolva részletezte a programbeszédben felrajzolt gazdaságpolitikai koncepcióját. Kitért a lengyelországi politikai vita élességére, azzal összefüggésben is, hogy előző éjjel ismeretlen tettesek felgyújtották a kormányfői hivatal államtitkára, Beata Kempa vidéki képviselői irodáját. Morawiecki a kedélyek csillapítására szólított fel, aláhúzva: szeretné, hogy kormánya „az összes lengyelé” legyen.

Az alsóházi vitával egy időben a szenátus az ellenzék és az Európai Bizottság által bírált bírósági törvényekről tárgyalt. A jogszabályok ellen több száz ember tüntetett a parlament előtt.

Kapcsolódó cikkeink:

Kinevezték az új lengyel miniszterelnököt
A pénzügyminiszter alakíthat kormányt Lengyelországban

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »