Az USA nem tudta szó nélkül hagyni az új orosz sajtótörvényt

Veszélyezteti a sajtószabadságot a sajtóorgánumok külföldi ügynökként történő bejegyezéséről szóló oroszországi törvénymódosítás – állapította meg kedden Washington, egyben felszólította Moszkvát, hogy a jogszabállyal ne vonja szorosabb ellenőrzés alá a médiát.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő nyilatkozatában hangoztatta, a sajtószabadság egyetemes emberi jog, amelynek érvényesítésére Oroszország kötelezettséget vállalt. A törvénymódosítást Moszkva arra használja, hogy igazolja a rendszeres rajtaütéseket, zaklatásokat és jogi eljárásokat, amelyek hathatósan akadályozzák a nem kormányzati szervek tevékenységét – tette hozzá.

A törvényt szombaton írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök, és ezzel hatályba is lépett. Ennek értelmében a külföldi sajtóorgánumoknak ügynökként kell regisztráltatni magukat. Ezzel a hatóságok kiterjesztik rájuk a jelenleg a hivatalos megítélés szerint politikai tevékenységet folytató, külföldi ügynökként működő nem kormányzati szervezetekre (NGO) vonatkozó törvény hatályát. A módosítás azokat a sajtóorgánumokat érinti, amelyek külföldi kormányoktól, kormányszervektől, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező emberektől vagy megbízottjaiktól kapnak pénzügyi vagy más anyagi támogatást.

A törvénymódosítást két hét alatt keresztülvitték az orosz törvényhozáson miután az Egyesült Államok arra kötelezte a Russia Today orosz műsorszolgáltatót kiszolgáló amerikai céget, hogy idegen ügynökként jegyeztesse be magát az országban. Ezután az RT America közölte, hogy kivonulhat az Egyesült Államokból az amerikai hatóságok nyomása miatt.

Nauert elutasította, hogy párhuzamot vonjanak az orosz és az amerikai intézkedések között, azt állítva, hogy az amerikai törvény nem korlátozza az információközlést vagy a sajtószervezetek működőképességét.

“A külföldi ügynökként való bejegyezésről szóló orosz törvény kiterjesztése teret nyit annak, hogy a sajtóra nehezedő követelményekkel elfojtsák a szólás és a szerkesztés szabadságát Oroszországban” – tette hozzá az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Az amerikai lépés azoknak az állításoknak a következménye, amelyek szerint Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba, hogy segítsen Donald Trumpnak nyerni. Amerikai titkosszolgálati tisztviselők azzal vádolták a Kremlt, hogy az orosz médiát felhasználva befolyásolták az amerikai választókat. Moszkva ezt tagadta.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »