Elsimulni látszik a kurdok felfegyverzése miatti amerikai-török ellentét

Ankara még a héten ismét felveheti a telefonos kapcsolatot Washingtonnal, hogy tovább egyeztessenek a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ügyéről, amelyet Törökországnak terrorszervezetnek tart – jelezte Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülését követően adott nyilatkozatában.

Donald Trump amerikai elnökkel folytatott múlt pénteki telefonbeszélgetésére utalva Erdogan azt mondta: hosszú ideje először fordult elő az amerikai-török kapcsolatokban, hogy a két fél „egy hullámhosszon” volt.

A török vezetés szerint Trump pénteken arról biztosította Ankarát, hogy Washington nem ad több fegyvert az YPG-nek. A Fehér Ház sajtóhivatala szombaton azonban azt közölte, hogy Trump csak a szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás átrendezését, „korrigálását” ígérte Erdogannak. Bekir Bozdag török kormányszóvivő hétfőn közölte: Ankara figyeli, hogy Washington küld-e további fegyvereket az YPG-nek. Amerikai lapjelentés alapján a Pentagon még nem állította le a fegyverszállítást a szíriai kurd milíciának, de az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáira mért vereség mértékétől függően felülvizsgálja a kérdést.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő az AKP keddi frakcióülése előtt Ankarában úgy nyilatkozott, hogy a nemzetbiztonsági tanács kedd délutáni ülésén elemezni fogja a némileg pontosított amerikai álláspontot.

Ankara az YPG-t a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonlóan terrorszervezetnek tekinti és attól tart, hogy a szíriai kurd milícia megerősödése felélénkítené a Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit. Erdogan a közelmúltban többször nehezményezte, hogy Washington „3500 kamionnyi” fegyvert küldött az YPG-nek Szíriába az IÁ elleni harcra hivatkozva.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »