Az iráni atomalkuról tárgyal az EU és Irán

Megkezdődtek hétfőn a közép-iráni Iszfahán városban azok a tárgyalások Teherán és az Európai Unió között, amelyek legfőbb napirendi pontjai között szerepel Teheránnak a nemzetközi közösséggel kötött atomalkuja és az emberi jogok helyzete Iránban.

Az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint a kétnapos tárgyalásokon a delegációkat Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes, illetve Helga Schmid, az Európai Unió külügyi szolgálatának főtitkára vezeti.

A politikai párbeszéd néven intézményesített fórum mostani találkozójának napirendi pontjai között olyan témák vannak még, mint a kétoldalú kereskedelem, a környezetvédelem és az energiaügyek, valamint egy EU-misszió létrehozása Teheránban – utóbbit már évek óta tervezik.

Irán 2015 nyarán egyezett meg Németországgal, Kínával, Oroszországgal, az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal atomprogramjának korlátozásáról az ellene életbe léptetett szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. A megállapodást azonban az idén hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök többször is megkérdőjelezte. A megváltozott amerikai álláspont ellenére az EU továbbra is a megállapodás végrehajtására törekszik. Aragcsi pedig korábban kijelentette: Teherán nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok bármilyen módon megsérti a megállapodást.

Ami az emberi jogokat illeti, az EU és Teherán egészen másképp vélekedik az iráni helyzetről, és az uniós fél rendszeresen szóvá teszi a közel-keleti országban végrehajtott kivégzéseket is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »