Újraindította a Palesztin Hatóság és Izrael a biztonsági együttműködésüket

A Palesztin Hatóság újraindította a júliusban felfüggesztett biztonsági együttműködést Izraellel Ciszjordániában, és jelezte, hogy készen áll a rendfenntartó feladatok ellátására a Gázai övezetben – közölte szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala.

Hazem Attalah ciszjordániai rendőrkapitány sajtótájékoztatóján közölte, hogy az együttműködést két hete kezdték újra. Hozzátette, hogy ezalatt a fegyveres csoportok támadásainak megakadályozását kell érteni, mivel a rendfenntartói szervek együttműködése sosem állt le.

Attalah közölte azt is, hogy a rendőrség készen áll a Gázai övezetben is átvenni a rendfenntartást. A rendőrkapitány a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által uralt övezet helyzetét a tíz évvel ezelőtti Ciszjordániaihoz hasonlította, amikor is a Palesztin Hatóság megkezdte a Hamász és más milíciák lefegyverzését és felszámolását. A rendőrkapitány leszögezte: egyetlen fegyveres erő lesz Gázában.

A két rivális palesztin szervezet, a Ciszjordániát ellenőrző Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász október közepén írt alá megbékélési megállapodást Kairóban. A felek abban állapodtak meg, hogy a Hamász átadja a Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóságnak (amelyet a Fatah ural) a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett, és megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek közt a Hamász fegyverei feletti ellenőrzésről.

Korábban írtuk: A Hamász megsemmisítené Izraelt

Ez utóbbi kérdés rendezése még várat magára, egyelőre még a Hamász látja el a rendfenntartást az övezetben mintegy 13 ezer fegyveresével. A biztonsági feladatokról a palesztin frakciók november 21-én tárgyalnak Kairóban.

A Hamász lefegyverzése alapfeltétele annak, hogy a Fatah átvegye a Gázai övezet közigazgatási teendőit. Mahmúd Abbász korábban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szélsőséges palesztin szervezet megtartsa fegyvereit. Az iszlamista szervezet vezetője azonban októberben, már a megbékélési egyezmény aláírása után még azt hangoztatta, hogy „nincs ember”, aki rábírja őket a lefegyverzésre.

Az övezet igazgatásának átvételében azonban előrehaladás is történt. November elején a Hamász átadta az Izraelbe és Egyiptomba vezető gázai átkelőhelyek ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak.

Kapcsolódó cikkünk: Miről is vitáznak az izraeliek és a palesztinok?

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek