Az USA elsősorban diplomáciai úton rendezné az észak-koreai konfliktust

Az Egyesült Államok kész bevetni katonai erejének teljes spektrumát egy esetleges észak-koreai támadás megállítására, de nem a katonai akcióra koncentrál a megoldás keresésekor – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Mun Dzse In dél-koreai államfővel közös keddi szöuli sajtóértekezletén.

Trump hozzátette, hogy “lát bizonyos haladást” a válság megoldásában, miután arra biztatja Phenjant, hogy “üljön le tárgyalni, és állapodjanak meg”, mert Észak-Korea számára is “az az ésszerű, hogy a helyes lépést teszi meg”, de arról nem beszélt, hogy minek okán lát előrelépést a konfliktusban, és arról sem, hogy akar-e közvetlen diplomáciai tárgyalásokat Észak-Koreával.

A két elnök a sajtóértekezletet megelőzően tárgyalt egymással a szöuli elnöki palotában, a Kék Házban.

Mun Dzse In azt mondta: reméli, hogy Trump dél-koreai látogatása fordulópontot hoz a válságban, és valamelyest megnyugtatja a dél-koreaiakat. Trumppal megállapodtak abban, hogy az Egyesült Államok kibővíti a dél-koreai erők rakétaarzenálját az észak-koreai fenyegetés miatt, de abban is, hogy a válságot békés úton kell megoldani, és “fényes jövőt ajánlani fel” Észak-Koreának – tette hozzá.

Mun Dzse In elnök után szóvivője beszélt a sajtóértekezleten, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok azonnal tárgyalásokat kezd Dél-Koreával utóbbi katonai képességeinek növeléséről, amelynek keretében a rakétaarzenál bővítése – a bővítés felső korlátjának megszüntetése – mellett egyebek között bevetnék a legmodernebb felderítőberendezéseket. Ezenkívül a két ország Japánnal együtt folytatja együttműködését az észak-koreai fenyegetésekre adandó válaszok kidolgozására.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet, hogy Trump hétfőn kért a kongresszustól további négymilliárd dollárt “az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen irányuló észak-koreai ballisztikus rakéták felderítésére és elfogására”.

Kapcsolódó cikkünk: Tényleg katonai akció lehet az észak-koreai konfliktus vége

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Friss hírek