Kaliforniában is tesztelik az általános alapjövedelmet

Egyes szakértők szerint a pénzügyi biztonság növeli a termelékenységet és választ adhat a technikai fejlődésből fakadó munkanélküliségre  – az ellenzők szerint viszont a lustaságot terjesztené a rendszer és teljes függőséget okoz.

Nem új keletű gondolat az alanyi jogon járó alapjövedelem, hiszen Thomas Paine már az 1790-es években írt róla, Martin Luther King, Jr. pedig 1967-ben állt ki mellette – kezdi írását a futurism.com. Most a kaliforniai Stockton polgármestere, Michael Tubbs indított el egy kísérleti tesztüzemet, ami az USA-ban még újdonságnak számít, ugyanakkor már Kenyában, Kanadában, valamint Finnországban is belefogtak.

Mag a gazdasági-felhatalmazáshoz

A városvezető tervét Stockton Economic Empowerment Demonstrationre (SEED) keresztelte, mely annyit tesz magyarul, hogy Stockon gazdasági-felhatalmazás bemutatója, a rövidítés pedig magot jelent. A projekt jövőre indul el és ez az első alkalom, hogy állami támogatásban is részesül egy ilyen kísérlet – írják.

Az induláshoz szükséges egymillió dollárt az Economic Security Project elnevezésű szervezet biztosítja, amiből a város lakosságának egy része havi 500 dollárral lesz gazdagabb, ami évi 6000 dollárra jön ki (1,6 millió forint). Stockton lakossága kaliforniai viszonylatban szegénynek mondható, egy háztartás átlagjövedelme évente 44797 dollár, míg az állam egészében 61818 dollár. A helyzetre rávilágít az is, hogy a 300 ezres településen a munkanélküliségi ráta 7,3 százalék, míg az országos átlag 4,3 százalék.

Tartást adni az embereknek

Michael Tubbs korábban elmondta, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez az inspirációt Martin Luther King Jr.-tól és a szegénység megéléséből merítette. Fiatalkorában látta, hogy milyen stresszhez és megpróbáltatásokhoz vezet, ha valaki nem tudja fizetni a rezsit és más nélkülözhetetlen dolgokat. „A stressz nem abból fakad, hogy az embereknek nincsen tartásuk, hanem abból, hogy nincsen pénzük” – mondta el.

Út a szegénység és munkanélküliség felszámolásához?

A program támogatói szerint az általános alapjövedelem nemcsak, hogy felszámolja a szegénységet, de a munkanélküliség ellen is megoldást jelenthet. A technikai fejlődés következtében egyre több alacsony jövedelmű állás fog megszűnni, de a pénzügyi és informatikai szektor is érintett lesz. A jövőben pedig akár a segélyezési rendszert is kiválthatja – írják. A polgármester azzal érvel, hogy az alapjövedelemben részesülők visszatérhetnek az iskolába, hogy versenyképes tudást szerezzenek, szülőként és gondozóként kiteljesedhetnek, de vállalkozhatnak is.

A rendszer kritikusai ugyanakkor a „mellékhatásokra” hívják fel a figyelmet, melyek közé sorolják, hogy a munkanélküliek nem lesznek motiváltak az elhelyezkedésben, emellett pedig a lustaság kultúráját fogja promótálni az alapjövedelem.

Ugyanakkor sokkal több olyan programra van szükség, mint a fenti, hogy az alapjövedelem hatásosságát meg lehessen határozni – írják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Futurism.com

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »