Egyszerre támadja a kurdokat és az Iszlám Államot az iraki sereg

Az iraki hadsereg támadást indított csütörtök hajnalban, hogy visszafoglalja az Iszlám Állam terrorszervezettől a szíriai határ és az Eufrátesz folyó mentén fekvő Rava és al-Kaim városokat – jelentette az al-Arabíja televízió.

Információik szerint a kormányerők három irányból támadnak, s a műveletekben közreműködnek a nemzetközi koalíció alakulatai, valamint a szunnita törzsek is.

Az iraki hadsereg már szerdán bejelentette, hogy a dzsihadista szervezet elleni végső ütközetre készül a szíriai határ közelében, s hogy a légierő által a térségben leszórt röplapokon megadásra szólították fel az ott lévő szélsőségeseket.

Bár a terrorszervezet fegyveresei a határ másik, szíriai oldalát még ellenőrzik, területeik egyre szűkülnek, ahogy a Washington és szövetségesei által támogatott felkelők, valamint a Moszkva és Teherán pártfogását élvező damaszkuszi kormányerők kiszorítják őket az egykor fennhatóságuk alatt álló térségekből. A kalifátusnak is nevezett szervezet iraki központja, vagyis Moszul júliusban, szíriai bázisuk, Rakka pedig a múlt héten esett el.

Támadják a pesmergákat is

Az iraki hadsereg emellett szimultán támadja a kurdok északi állásait is: alakulataik a Népi Mozgósítás nevű síita félkatonai szervezet támogatásával tüzérségi csapásokat mértek pesmerga állásokra, az északi Ninive tartománybeli Zumar körzet felől.

A pesmergák elleni csapásokról az autonóm Kurdisztán biztonsági tanácsa (KRSC) számolt be. Közleményében a testület felszólítja az iraki erőket, hogy vonuljanak vissza a környező területekről, és fogadják el a kurd regionális kormány feltétel nélküli tárgyalásokra vonatkozó ajánlatát, amelyet órákkal az újabb iraki offenzíva kezdete előtt tett közzé. A kurd biztonsági tanács egyúttal felhívást intézett az Egyesült Államokhoz, hogy „vessen véget Irak meggondolatlan viselkedésének”.

Az iraki kurd régió kormánya szerda hajnalban tett közzé nyilatkozatot, amely szerint – engedve Bagdad követelésének – kész felfüggeszteni a Kurdisztán függetlenségéről egy hónapja tartott népszavazás eredményét, és nyílt párbeszédet kezdeni az iraki alkotmány alapján. Tovább

Haider al-Abádi iraki kormányfő csütörtöki közleményében hangoztatta, „A hősiesség és önfeláldozás légiói útban vannak, hogy eltöröljék a terrorizmus utolsó bástyáját Irakban”. A miniszterelnök jelenleg Iránban tartózkodik hivatalos úton, előzőleg pedig Törökországban járt, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyeztetett az észak-iraki kurd autonóm régió helyzetéről.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »