Jelölthiány miatt 8 hónapot csúszik a kurdisztáni választás

Az iraki Kurdisztán parlamentje megszavazta a térségben november 1-jére tervezett elnök- és parlamenti választások elhalasztását nyolc hónappal – jelentette a Rudau kurd televízió kedden.

Híradása szerint a jelenlegi törvényhozói testület mandátumának meghosszabbítására szavazott a Maszúd Barzáni kurdisztáni elnök vezette Kurdisztán Demokratikus Pártja, a Kurdisztán Hazafias Szövetsége és a Kurdisztán Iszlám Szövetsége.

A helyi választási bizottság vezetője korábban közölte, hogy jelöltek híján el kell halasztani a november 1-jére tervezett választásokat. Handrean Mohammed jelezte, hogy a testület a parlamenthez fordul az új dátum kitűzése miatt. A jelöltállítás határideje a múlt hét végén járt volna le, majd hétfőig meghosszabbították. A pártok az újabb határidő lejártáig sem ismertették a jelöltjeiket – közölte Mohammed a Reuters hírügynökséggel.

A választási bizottság már a múlt szerdán jelezte, hogy felfüggesztette a választások előkészítését az iraki autonóm régió és a bagdadi központi vezetés között kialakult konfliktus miatt. A bejelentés hátterében az állt, hogy az iraki hadsereg fennhatósága alá vonta azokat a Dijála, Ninive és Kirkuk tartománybeli területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Az autonóm Kurdisztánban és a kurdok által az Iszlám Államtól visszafoglalt észak-iraki területeken szeptember 25-én népszavazást tartottak a régió függetlenségéről, és a szavazók nagy többsége az elszakadásra voksolt. A referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette és elutasította. A népszavazást követően – egyebek között – Bagdad összehangolt megtorló intézkedéseket hozott Erbíl ellen.

Egy kurd parlamenti képviselő azt mondta, hogy a pártok a népszavazás utáni zűrzavar miatt nem tudtak összpontosítani a november 1-jei választásra.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »