Az USA szankciókat hozott a rohingják üldöztetése miatt

Az amerikai kormány büntető intézkedéseket foganatosít a mianmari vezetés ellen a rohingja kisebbség elleni erőszak miatt – jelentette be Washingtonban hétfőn a külügyi szóvivő. 

Heather Nauert közleményben kifejezte Washington aggodalmát a mianmari Arakán államban élő, muszlim vallású rohingja kisebbség helyzete miatt.

“Szükséges az atrocitásokért felelősök elszámoltatása, legyen szó akár kormányzati erőkről, akár önkényeskedő egyénekről” – szögezte le közleményében.

A szóvivő a – mianmari hadsereg ellen hozott korábbi intézkedések és fegyvereladási embargó mellett – bevezetett új szankciókkal kapcsolatban elmondta: ezek között szerepel például a magas rangú mianmari katonai vezetőknek adott beutazási engedélyek felfüggesztése, vagy a biztonsági erők magas rangú tisztségviselőinek már kézbesített meghívások visszavonása. Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezett gazdasági szankciókat is “az atrocitásokért felelős személyek ellen”.

Palongkhali, 2017. október 11. Mianmari rohingja menekült gyerekek ételosztásra várnak egy bambuszkerítés mögött a határ közelében fekvõ bangladesi Cox's Bazaar térségében, Palongkhalinál létesült szükségtáborban 2017. október 11-én. A muszlim kisebbség több mint félmillió tagja menekült a szomszédos Bangladesbe a többségében buddhisták lakta Mianmarból az arakáni erőszakhullám augusztus 25-i kezdete óta. (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Palongkhali, 2017. október 11.
Mianmari rohingja menekült gyerekek ételosztásra várnak egy bambuszkerítés mögött a határ közelében fekvõ bangladesi Cox’s Bazaar térségében, Palongkhalinál létesült szükségtáborban 2017. október 11-én. A muszlim kisebbség több mint félmillió tagja menekült a szomszédos Bangladesbe a többségében buddhisták lakta Mianmarból az arakáni erőszakhullám augusztus 25-i kezdete óta. (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a múlt szerdán jelentette ki először nyilvánosan, hogy a muszlim vallású rohingja menekültek válságáért a mianmari hadsereg vezetői a felelősek.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint augusztus 25-e óta több mint 580 ezer rohingja kényszerült elmenekülni Mianmarból a szomszédos Bangladesbe. A válság akkor robbant ki, amikor az üldöztetést szenvedő kisebbségi rohingják fellázadtak a bánásmód ellen és rendőrőrsöket támadtak meg. A hadsereg azonnali erőszakkal válaszolt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »