Újra fokozódik a feszültség a tálibok és az USA között

Váratlanul Kabulba látogatott hétfőn Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, hogy Asraf Gáni elnökkel az Egyesült Államok új afganisztáni stratégiájáról tárgyaljon – közölte Twitter-üzenetben a kabuli amerikai nagykövetség.

Rex Tillerson – akinek hivatalba lépése óta ez az első látogatása a térségben – egyértelműen megerősítette elkötelezettségét, hogy a térség békéje érdekében munkálkodik – áll az amerikai külképviselet közleményében.

Gardíz, 2017. október 17. Füst csap fel a Paktia keleti tartománybeli Gardízban működő rendőrségi kiképzőközpontból, amelyet tálib fegyveresek támadtak meg 2017. október 17-én. A robbantásos merényletben legkevesebb harmincketten életüket vesztették, és több mint kétszázan megsebesültek. (MTI/EPA/Ahmadullah Ahmadi)

Gardíz, 2017. október 17.
Füst csap fel a Paktia keleti tartománybeli Gardízban működő rendőrségi kiképzőközpontból, amelyet tálib fegyveresek támadtak meg 2017. október 17-én. A robbantásos merényletben legkevesebb harmincketten életüket vesztették, és több mint kétszázan megsebesültek. (MTI/EPA/Ahmadullah Ahmadi)

Tillerson és John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők főparancsnoka mintegy egy órán át tárgyalt Asraf Gánival és Abdullah Abdullah kormányfővel a Kabul melletti bagrami légitámaszponton. Tillerson közölte: kedden Pakisztánba látogat, hogy megvitassa az Egyesült Államok által az ott meghúzódó afganisztáni tálibok és más szélsőséges csoportok ellen megkövetelt különleges lépéseket. Onnan Indiába utazik tovább, hogy az Afganisztánnal, illetve az indiai-és csendes óceáni országokkal való együttműködésről tárgyaljon.

Tillerson három héttel azután látogatott Afganisztánba, hogy Kabul vendége volt Jim Mattis amerikai védelmi miniszter szeptember 27-én, akit a tálibok a repülőtér ellen intézett rakéta- és tüzérségi támadással fogadtak.

Afganisztánban az elmúlt héten hét merényletet követtek el főként a biztonsági erők, de mecsetek ellen is. A támadásoknak öt nap alatt több mint kétszáz halálos áldozatuk volt. A támadások legtöbbjének elkövetését a tálibok vállalták magukra, mondván, hogy így tiltakoznak az amerikai légicsapások gyakoriságának növekedése és az újabb erők felvonultatását is magában foglaló új stratégia bejelentése ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »