Szeptemberben is túllépte kitermelési célját az OPEC

Az OPEC napi 88,5 ezer hordóval napi 32,748 millió hordóra növelte olajtermelését szeptemberben – azaz ismét nem sikerült elérnie a termelécsökkentési megállapodásban rögzített célt.

Az OPEC termeléskorlátozási vállalása értelmében az idén január elsejétől a jövő év márciusáig napi 1,2 millió hordóval napi 32,50 millió hordóban szabta meg kitermelési szintjének felső határát, ezt azonban még egyik hónapban sem sikerült maradéktalanul betartania, szeptemberben például csaknem további 250 ezer hordóval kellett volna  visszafognia a termelését ahhoz, hogy elérje a vállalt célt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Saját szabályait sem tartja be az OPEC, tovább esik az olajár

Még mindig csak álom az OPEC termeléscsökkentése

Szeptemberben a legnagyobb mértékben Líbia olajtermelése nőtt, napi 53,9 ezer hordóval napi 923 ezer hordóra, miközben Venezuela olajtermelése esett a legjelentősebben, napi 51,9 ezer hordóval napi 1,890 millió hordóra. A szervezet legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia szeptemberi olajtermelése napi 9,975 millió hordó volt, gyakorlatilag megegyezett az augusztusival.

Az OPEC legújabb előrejelzése szerint az idei globális olajkereslet napi 96,8 millió hordó lesz, ami napi 30 ezer hordóval nagyobb az augusztusban vártnál. Az olajkartell azzal számol továbbá, hogy a jövő évi olajkereslet napi 98,19 millió hordó lesz, azaz napi 1,38 millió hordóval múlja felül az ideit.

  • További cikkeink a témában:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »