Az amerikai munkahelyek fele veszélybe kerülhet a robotok miatt

Az amerikai munkaerő óriási nyomás alatt áll, a változások pedig több fronton zajlanak. Ez a bizonytalanság politikai és társadalmi zűrzavarhoz vezethet – áll az amerikai Ball State University üzleti és gazdasági kutatóközpontjának legújabb elemzésében.

A kutatás kimutatta, hogy az elkövetkezendő években négyből egy amerikai munkahelynél áll fenn a tengerentúlra történő áthelyezés kockázata, valamint az állások mintegy felét helyettesítheti az automatizálás. Az új tanulmány címe: „Mennyire érzékenyek az amerikai közösségek az automatizálásra, a kereskedelemre és a városiasodásra?” Ebben egyesítik a közelmúltban végzett kutatások eredményeit a foglalkoztatási tendenciákról azért, hogy az egyes országrészek jövőbeli munkahelyi helyzetéről komoly képet adhassanak.

„Egyes helyek és emberek esetében erőteljes előnyöket figyeltek meg, míg másoknál elsősorban csak költségeket” – írták a folyamatban lévő változásokról, hozzátéve, hogy ennek már most „fontos gazdasági, társadalmi és politikai következményei vannak”.

Illusztráció: CNBC

Illusztráció: CNBC

Az elemzés az Egyesült Államok munkaügyi statisztikai hivatalának és a népszámlálási irodának szakmai készséggel és álláshelyekkel kapcsolatos adatai alapján készült.

A kutatók szerint az automatizálás által leginkább veszélyeztetett munkák az alacsonyabb jövedelműek közül kerülnek ki. Az automatizálás kockázatának leginkább kitett munkavállalók ötöde évente átlagosan 38 ezer dollárt keres. A 10 leginkább automatizálható munka között van az adatkarbantartó, a telemarketinges és a kézi varrónő – mindegyiknek 30 000 dollár alatt van az átlagos éves keresete.

Lényegesen kevesebb munkahely esetében áll fenn a tengerentúlra történő áthelyezés (offshoring) kockázata, ezek azonban egyenletesebben oszlanak el a jövedelemskálán. Ez részben azért van, mert amikor egy gyár automatizálttá válik, számos pozíció – például a management – túlél. Ezzel szemben, ha egy gyár műveleteit a tengerentúlra szállítják, az összes munkahely vele megy.

A kutatók kevés kapcsolatot találták a jövedelem és az offshoring esélye között. Az olyan munkákat mozgatják leginkább, mint a számítógépes programozó, a biztosítási szakértő és a statisztikus. Ezen foglalkozások éves átlagfizetése 80 000 dollár vagy több.

Illusztráció: CNBC

Illusztráció: CNBC

A szerzők további kutatási és politikai jellegű megbeszéléseket akarnak folytatni az amerikai munkaerő átalakulásának kezelésére.

„Nem akarunk vészjóslónak tűnni. A gazdasági növekedéshez kapcsolódó kereskedelem és automatizálás egy élénk gazdaság megkülönböztető jegyei, azonban a különböző foglalkozásokban és különböző képzettségi szintekkel rendelkező munkavállalók által érzékelt, nagyfokú sokkhatásokat kísérő társadalmi és politikai elégedetlenség valóságos” – írják a kutatók az elemzésben.

Bill Gates idén februárban beszélt részletesen az automatizálás okozta potenciális problémákról. “Jelenleg egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa” – fogalmazott. Tovább a teljes cikkre

Korábban írtuk:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »