A Kreml nem ért egyet az USA-val és Lengyelországgal

Az Egyesült Államok Lengyelországgal együtt dolgozik azon, hogyan kezeljék Oroszország destabilizáló viselkedését – jelentette ki Andrzej Duda lengyel államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Varsóban.

Donald Trump részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezletén, és ez alkalomból, a csúcs előtt külön négyszemközti megbeszélést folytatott a lengyel elnökkel, majd a kétoldalú találkozó kibővített formában, a két küldöttség között folytatódott. A Három Tenger Kezdeményezés a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségére vonatkozik, részesei Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia.

Biztonságpolitikai kérdésekről szólva Trump a sajtóértekezleten elmondta: az Egyesült Államok Lengyelországgal együtt választ dolgoz ki Oroszország agresszív és destabilizáló lépéseire.

Az amerikai elnök szerint régóta időszerű lenne már, hogy a NATO tagállamai eleget tegyenek a szövetségen belüli pénzügyi kötelezettségeiknek, megfelelő összeget fordítsanak honvédelemre. Varsó „betartotta vállalt kötelezettségét, sőt túl is teljesíti azt” – fűzte hozzá, utalva ezzel arra, hogy Lengyelország a NATO azon öt tagállamának egyike, melyek a megállapodás szerint a bruttó hazai termék 2 százalékát fordítják védelmi kiadásokra.

Donald Trump kitért a kelet- és közép-európai országok gazdasági érdekeinek összehangolását célzó Három Tenger Kezdeményezésre is, mondván, erőteljesen támogatja ezt, és fontosnak tartja a gázszállítások diverzifikációját, hogy a térség országai ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának.

Andrzej Duda a sajtóértekezleten bejelentette: Lengyelország rövid időn belül hosszabb távú szerződést köthet amerikai cseppfolyós gáz szállítására. A júniusban – az észak-lengyelországi Swinoujsciében tavaly létesített gázkikötőbe – érkezett első amerikai cseppfolyósítottgáz-szállítmány (LNG) utat nyit új, hosszabb távú szerződések aláírásához – hangsúlyozta.

Trump csütörtök délután – előzetes közlések szerint – „történelmi jelentőségű külpolitikai programbeszédet” tart az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszó varsói Krasinski téren. Ezután továbbutazik Németországba, ahol részt vesz a pénteken kezdődő hamburgi G20-csúcstalálkozón.

Kapcsolódó anyagunk: Hivatalos: mennek az amerikai Patriot rakéták Lengyelországba

A Kreml nem ért egyet Donald Trump amerikai elnökkel

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában, egy újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésben így reagált az amerikai elnök és Andrzej Duda lengyel államfő közös sajtótájékoztatójára: „Nem értünk egyet ezzel a megközelítéssel. A Kreml sajnálja, hogy Oroszország és az Egyesült Államok nem tudják összeegyeztetni a jövőbeni viszonyukkal kapcsolatos elvárásaikat. Pontosan emiatt várjuk már a két elnök első találkozóját. Ott személyesen tudják majd kicserélni gondolataikat a legtöbb fontos kérdésben, de a legfontosabb, hogy most lesz alkalmuk összeismerkedni, és a végén megérteni a másik valódi álláspontját a kétoldalú kapcsolatokról, nem pedig azt, amelyet a tömegmédia közvetít” – mondta Peszkov.

Trump és Putyin pénteken találkozik először, a G20-as csoport országainak hamburgi csúcstalálkozóján.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »