Kölcsönbe kapták fegyvereiket a kurd milíciák a szíriai harcokhoz

James Mattis amerikai védelmi miniszter Ankarába küldött levelében arról biztosította török hivatali kollégáját, Fikri Isiket, hogy Washington az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése után visszaveszi az amerikai fegyvereket a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciától – közölte csütörtökön a török védelmi minisztérium.

Mattis írásában tájékoztatta Isiket az YPG-nek mostanáig szállított eszközökről és leszögezte, hogy az Egyesült Államok júniustól kezdve minden hónapban elküldi Törökországba az YPG rendelkezésére bocsátott tárgyak listáját. Az amerikai védelmi miniszter aláhúzta: az eszközökről szigorú, fényképes nyilvántartás készül. Mattis hangsúlyozta: elkötelezett abban, hogy az YPG-vel taktikai megfontolásból kialakított kapcsolat Ankara számára minél átláthatóbb legyen. Ennek érdekében Washington mindennemű adatmegosztást biztosít Ankara részére – részletezte.

Mattis levelében kiemelte: az Egyesült Államok viszonya Törökországgal stratégiai jellegű, és túlmutat az Iszlám Állam megsemmisítésén. Hozzátette: Washington nagy erőkkel és határozottan dolgozik azon, hogy a szíriai kurdoknak küldött fegyverek ne kerüljenek a Törökországban 1984 óta szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) milicistáinak kezére. Ankara attól tart, hogy a határ túloldalán az YPG megerősödése felélénkíti a többmilliós törökországi kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A törökök aggódnak az YPG felfegyverzése miatt

Most éppen a szír kormányerőket lövik a törökök, a kurdok miatt

Az amerikai védelmi minisztérium májusban kezdte meg a fegyverszállításokat az YPG-nek, amely Washington szerint a leghatékonyabb szövetségese az Iszlám Állam „fővárosa”, Rakka ellen tavaly novemberben indított offenzívában. Törökország kimarad a június elején kezdődött végső hadműveletből, ugyanis nem hajlandó együttműködni az általa a PKK-hoz hasonló terrorszervezetnek nyilvánított YPG-vel.

Mattis írásában egyúttal arról is biztosította Isiket, hogy Rakkát 80 százalékban arab lázadó erők ostromolják majd és a várost teljes egészében ők fogják ellenőrzésük alá venni. Mattis levelében szükségszerűnek nevezi az Egyesült Államok és az YPG összefogását az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara a közelmúltban többször aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az YPG térnyerésével megváltozik az észak-szíriai térség etnikai térképe és olyan területeket is kurd fegyveresek uralnak majd, amelyek történelmileg az arabokhoz tartoznak.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »