Hiába reménykedik Putyin, maradnak a szankciók

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete egy vasárnapi televíziós interjúban közölte: Washington várhatóan fenntartja az Oroszország elleni szankciókat.

Haley a CNN hírtelevíziónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy Washington fenntartja a Moszkva ellen hozott “erős és kemény” szankciókat, jóllehet sajtóhírek jelennek meg az enyhítésükről.

“Nem tudok róla, hogy a kormányzat a szankciók enyhítését tervezné” – szögezte le Nikki Haley.

A nagykövet a CBS televíziónak nyilatkozva kijelentette: a nemzetközi közösség valóban aggódik amiatt, hogy Oroszország esetleg beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba, de Oroszország aggodalomra ad okot egy sor más megfontolásból is. Anélkül, hogy részleteiben kifejtette volna, mire gondol, a nagykövet úgy fogalmazott az amerikai-orosz kapcsolatokról: “továbbra is rajtuk tartjuk a szemünket, de megpróbálunk együtt dolgozni velük, amikor csak lehet”.

Az Egyesült Államok 2014 márciusában, az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállása után hozott szankciókat Oroszország ellen, ezeket Barack Obama akkori amerikai elnök rendeletben 2016 márciusában egy évre meghosszabbította, majd 2016 decemberében – újabb magánszemélyekre és vállalatokra kiterjesztve – tovább szigorította. A szankciók Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetében lévő tisztségviselőket, üzletembereket és egy sor orosz vállalatot érintene. A szankciókkal sújtottak nem utazhatnak be az Egyesült Államokba, nem folytathatnak üzleti tevékenységet egyes amerikai vállalatokkal, és nem lehetnek pénzeszközeik amerikai bankokban.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön egyébként feketelistára tett kilenc vállalatot és kormányzati intézményt és három fizikai személyt, köztük két orosz céget és egy orosz állampolgárt is Észak-Korea nukleáris programjának állítólagos támogatása miatt. Tovább a teljes cikkre

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply