Az oroszoktól vesz légvédelmi rendszert Törökország

Oroszország közel áll ahhoz, hogy a legmodernebb Sz-400-as légvédelmi rendszerek eladásáról írjon alá szerződést Törökországgal – közölte szombaton a Rosztek állami konszern.

“Moszkva és Ankara szinte befejezte a tárgyalásokat az Sz-400-asokról szóló szerződés technikai részleteiről” – tudatta közleményben Szergej Csemezov, a Rosztek elnök-vezérigazgatója. “A két ország pénzügyminisztere jelenleg a vásárláshoz Ankarának nyújtandó hitel lehetőségéről tárgyal” – tette hozzá.

A legmodernebb Sz-400 légvédelmi rendszerek szállítása a NATO-tagállam Törökországnak újabb szakasza a Moszkva és Ankara közötti látványos megbékélésnek, a két ország kapcsolata egy éve még súlyos válságban volt.

Kapcsolódó cikkünk: Befejeződött az orosz-török kapcsolatok válság utáni helyreállítása

Vlagyimir Putyin szerdán utasítást adott a Törökország elleni szankciók feloldására, amelyeket azután rendeltek el, hogy a török hadsereg 2015-ben a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz bombázót.

Az incidens után a Bassár el-Aszad szíriai elnököt katonailag támogató Oroszország Sz-400-asokat telepített Szíriában állomásozó harci gépei védelmére.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »