Mégsem a szír hadsereget bombázta múlt héten az USA

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy nem a kormányerőkre, hanem egy azt támogató milíciára mért légicsapást múlt csütörtökön Szíriában az Egyesült Államok vezette koalíció.

Egy szíriai tisztségviselő múlt pénteken a SANA hivatalos hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Damaszkusz elítéli a nemzetközi koalíció támadását hadserege ellen az ország északkeleti részén, az at-Tanaf felé vezető úton, Badia térségében, és nem hagyja megfélemlíteni magát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai hadsereg beszámolója szerint viszont a légicsapást a szíriai kormányt támogató egyik milícia ellen intézték, amely az amerikaiak támogatta harcosok ellen vonult fel.

Az orosz diplomáciai tárca helyettes vezetője nem közölte, hogy konkrétan kit bombázott a koalíció, de leszögezte: Moszkva álláspontja változatlan azzal kapcsolatban, hogy Washington ismételten megsértette a nemzetközi jogot, és erőt alkalmazott egy szuverén ország viszonylatában, amelynek törvényes kormánya erre nem kérte fel.

Rjabkov Észak-Koreával kapcsolatosan is beszélt és megerősítette, hogy Moszkva és Washington több csatornán keresztül is kapcsolatban áll Észak-Korea ügyében. Leszögezte, hogy Phenjan tevékenysége nem használ a koreai probléma politikai rendezésének és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének, felhívta ugyanakkor Washingtont és térségbeli szövetségeseit, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, ne növeljék hadgyakorlataik méretét, és ne telepítsenek újabb korszerű fegyverrendszereket, válaszul az észak-koreai lépésekre.

Az orosz diplomata szerint az ellenlépések csak tovább erősítik a feszültséget, amit Moszkva ellenez.

Rámutatott, hogy a nemzetközi közösség konszolidált véleményét az ENSZ Biztonsági Tanácsának az előző észak-koreai rakétakísérlet nyomán elfogadott határozata tartalmazza.

Észak-Korea hétfő hajnalban közölte, hogy sikeres kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával, és kilátásba helyezte annak hadrendbe állítását.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »