Szaúd-Arábia hazai fegyvergyártással csökkenti olajfüggőségét

Szaúd-Arábia szuverén vagyonkezelői alapja bejelentette egy állami tulajdonú fegyvergyártó vállalat létrehozását, amivel ösztönözni kívánják a belföldi ipar növekedését, és csökkenteni az amerikai védelmi cégektől való függést.

Rijád jelenleg a világ egyik legnagyobb fegyvervásárlója, de a katonai felszerelésekre szánt költségvetésének mindössze 2%-a kerül hazai vállalkozásokhoz. A belföldi hadiipar fejlesztésével a kormány ezt az arányt 2030-ra 50%-ra szeretné emelni. 

A lépés része a királyság azon, Vision 2030 néven futó hosszútávú stratégiájának, melynek célja, hogy gazdaságát diverzifikálja és olajfüggőségét csökkentse egy hazai ipari bázis kialakításával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nem lehet többé külföldi munkaerő a szaúd-arábiai plázákban

Az atomenergia felé fordul Szaúd-Arábia

Megváltozhat Szaúd-Arábia viselkedése az olajpiacon

Az új vállalat, mely a Saudi Arabian Military Industries (SAMI) nevet kapta, négy gyártással és javítással foglalkozó részleget fog üzemeltetni: repülőgépek, földi járművek, fegyverek és rakéták, védelmi elektronika. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson részben külföldi, részben pedig helyi vállalatokkal történő együttműködésre van szükség.

Szaúd-Arábiában a fiatalok körében kialakult nagy arányú munkanélküliség miatt a kormány egyik fő prioritása a munkahelyteremtés, a szuverén vagyonkezelői alap szerint a SAMI 40.000 új munkahelyet fog teremteni.

Forrás: Marketwatch

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »