Az unió bírósági döntése lassíthatja az EU-s szabadkereskedelmi megállapodásokat

Nem léphet érvénybe az Európai Unió és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodás az uniós tagországok ratifikációja nélkül, mivel az egyezmény bizonyos rendelkezései nem az EU kizárólagos hatáskörébe tartoznak – mondta ki kedden az unió luxembourgi székhelyű bírósága.

A törvényszék meglátása szerint a szerződést jelenlegi formájában nem kötheti meg egyedül az Európai Unió, mivel annak bizonyos tervezett rendelkezései az EU és a tagállamok megosztott hatáskörébe tartoznak.

Az unió és a tagországok csak együttesen eljárva fogadhatják el a megállapodás azon részeit, amelyek a közvetlen beruházásokon kívüli külföldi befektetésekre és a befektetők és az államok közötti vitarendezésre vonatkoznak – írta véleményében a testület.

A bíróságtól annak a megállapítását kérték, hogy az EU kizárólagos hatáskörrel rendelkezik-e a megállapodás aláírására és megkötésére. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerint igen, a tagállamok túlnyomó többsége azonban ellentétes véleményen volt.

Közleményében a bíróság hangsúlyozta, hogy az állásfoglalás mindössze a kizárólagos hatáskörre vagy annak hiányára vonatkozik, nem a megállapodás tartalmára.

Szakértők szerint a keddi ítélet lelassíthatja az Európai Unió által például Japánnal vagy Mexikóval tervezett többi szabadkereskedelmi megállapodás elfogadását, de a döntés hatással lesz az Egyesült Királyság kilépése után Londonnal kötendő egyezményre is.

Az Európai Bizottság, amely 2014 októberében zárta le a tárgyalásokat Szingapúrral, korábban úgy vélekedett, hogy a kereskedelmi megállapodások kizárólagos uniós hatáskörbe tartoznak, és így nem kell éveket várni rá, hogy a tagállamok mindegyike jóváhagyja az ilyen szerződéseket, illetve nincs meg az a kockázat, hogy egy ország vagy akár egy régió parlamentje blokkolhatja az egész egyezményt. Ilyen módon csak az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek kellene jóváhagynia a kereskedelmi egyezményeket, nem kellene keresztülmenniük mind a 38 illetékes nemzeti és regionális törvényhozáson.

Az ítéletről beszámoló sajtóhírekben emlékeztettek rá, hogy tavaly az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás például kis híján meghiúsult a 3,5 milliós lakosságú belgiumi Vallónia tartomány ellenállása miatt.

A Greenpeace brüsszeli irodája viszont üdvözölte a döntést, illetve arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy a jövőben biztosítsa az átláthatóságot és vonja be a tagállami parlamenteket. A környezetvédelmi szervezet szerint a bírósági döntés győzelmet jelent a demokrácia számára, mivel nyilvános vitára kényszerít a kereskedelmi egyezmények előnyeiről és veszélyeiről.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »