Az új dél-koreai elnök szorosabbá fűzné a diplomáciai kapcsolatokat

Az új dél-koreai elnök hétfői szöuli közlések szerint különleges megbízottakat küld öt országba a kapcsolatok szorosabbá fűzése érdekében, miközben – jegyzik meg hírügynökségek – a Koreai-félszigeten még feszültebbé vált a helyzet a hét végi észak-koreai rakétakísérletet követően.

A magas rangú küldöttek az Egyesült Államokba, Japánba, Kínába, Németországba és Oroszországba utaznak, hogy elmagyarázzák az új dél-koreai kormány politikai terveit, és véleményt cseréljenek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről – közölte az államfői hivatal.

Az Egyesült Államokba Dél-Korea egykori washingtoni nagykövetét, Kínába egy volt kormányfőt, Japánba a törvényhozás helyettes elnökét, a Demokrata Párt veterán képviselőjét, Oroszországba Incseon város volt polgármesterét, a dél-koreai-orosz parlamenti képviselőkből álló diplomáciai tanács helyettes vezetőjét, míg Németországba az államfő gazdasági tanácsadóját küldik.

A tájékoztatás szerint a küldötteknek jó kapcsolataik vannak azokban az államokban, ahova utaznak. A megbízottak átadják Mun Dzse In dél-koreai elnök levelét, amelyben az államfő hangsúlyozza azt az elhatározását, hogy még szorosabbá fűzze az érintett országokkal a diplomáciai együttműködést.

Észak-Korea hétfőn bejelentette, hogy sikeresen próbált ki egy új fejlesztésű közepes-nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát előző nap. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyesen felügyelte a tesztet, amelynek célja Phenjan szerint az volt, hogy megvizsgálják, a rakéta képes-e egy nagy méretű nukleáris robbanófej hordozására.

Phenjan újabb rakétakísérlete az első volt azóta, hogy Szöulban hivatalba lépett Mun Dzse In új dél-koreai elnök, aki egyébként azonnal “felelőtlen provokációnak” nevezte a lépést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap/Hszinhua

Friss hírek