A hadsereggel egyeztetne a venezuelai ellenzék

Párbeszédet sürget a venezuelai ellenzék a hadsereg vezetésével a dél-amerikai országban uralkodó súlyos politikai válságról.

„Felszólítom Vladimir Padrino Lopez védelmi minisztert, hogy nyisson utat a fegyveres erőkkel folytatandó őszinte párbeszéd előtt” – mondta vasárnap Julio Borges, az ellenzéki többségű törvényhozás elnöke.

Az egyre súlyosbodó válságban a hadsereg még Nicolás Maduro szocialista államfő pártján áll, annak ellenére, hogy az elnök elnyomó intézkedéseinek bírálata miatt 85 tisztet már letartóztattak. Az ellenzék szerint az elnök és két bizalmasa a héten megbeszélést folytatott Padrino Lopezzel és több tábornokkal, hogy támogatást szerezzen a Maduro által szorgalmazott alkotmányreform keresztülviteléhez.

Julio Borges szerint, ha az államfőnek joga volt ehhez, akkor az ellenzéknek is biztosítani kell a lehetőséget, hogy ismertesse álláspontját a hadsereg vezetőivel a venezuelai káoszról.

  • Helyzetkép a tüntetésekről

Az ellenzék az államfőt okolja az országban kialakult súlyos gazdasági válságért, amely drámai mértékű ellátási nehézségekhez vezetett a kőolajban gazdag Venezuelában.

  • Korábban írtuk:

A konzervatív ellenzék bojkottot hirdetett Maduro alkotmányozó nemzetgyűlésről szóló terveivel szemben, és törvénytelennek tartja a testület 500 tagja kiválasztásának módját, mert az szerinte kormányzati túlsúlyhoz vezetne a grémiumban.

A fővárosban, Caracasban vasárnap több tucat, feketébe öltözött nő követelte a rendszerellenes tüntetők elleni erőszak beszüntetését. Felszólították a katonákat, hogy tegyék le a fegyvert, és ne lőjenek az ellenzékiekre. Hírügynökségi jelentések szerint néhány órával korábban Venezuela nyugati részén két településen is a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokba torkolltak a Maduro-ellenes demonstrációk.

Az április elején kezdődött tüntetéshullámban eddig legkevesebb 38 ember vesztette életét, több százan pedig megsebesültek – az erőszak terjedéséért mindkét oldal a másikat teszi felelőssé.

Forrás: MTI / AFP / Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »