Az innováció hiányzik az orosz gazdaságból

Az orosz gazdaság növekedése elégtelenül alacsony marad, ha nem sikerül megkétszerezni a nyersanyagokon kívüli exportot – közölte  Oroszország új gazdasági stratégiájának kidolgozásával megbízott Alekszej Kudrin.

A volt pénzügyminiszter, a Stratégiai Fejlesztések Központja alapítvány vezetője egy krasznojarszki fórumon azt mondta pénteken, hogy az orosz gazdaság fejlődése elfogadhatatlanul lassú, két, legjobb esetben három százalékos lehet, amennyiben hat év alatt nem sikerül megduplázni a nyersanyagokon kívüli exportot.

  • Az S&P várakozásai alacsonyabbak
Az S&P 2017-2019 viszonylatában átlagosan 1,6%-os növekedéssel számol, ugyanakkor a trend pozitív. Szeptemberben a hitelminősítő az orosz adósságot ugyan még a bóvli kategóriában tartotta, de a besorolás kilátását az addigi negatívról semlegesre javították annak köszönhetően, hogy az ország a vártnál jobban tudott alkalmazkodni az alacsony olajár okozta nehéz környezethez.

További részletek

Alekszej Kudrin szerin ennek a célnak az eléréséhez egyebek között érdekeltté kell tenni a cégeket abban, hogy kilépjenek a világpiacra. A volt pénzügyminiszter szerint az orosz cégek egyelőre félnek ettől a lehetőségtől, amit részben az is okoz, hogy elégtelen az infrastruktúra, hiány van szakemberekből.

Alekszej Kudrin még februárban egy Szocsiban tartott előadáson arról beszélt, hogy az orosz gazdaság egyik legsúlyosabb problémája a gyenge technikai fejlettség. Az innovatív termékek aránya minimális mértékben emelkedik, függetlenül attól, hogy mennyit költ az állam erre a célra – jegyezte meg.

A 2008-ban elfogadott hosszú távú stratégia szerint az orosz gazdaságban 40 százalékra kell emelni az innovatív termékek részarányát, amely 2007-ben nagyjából 7 százalékon állt. “Jelenleg 9 százalékra rúg, a célul kitűzött 40 százalék helyett – közölte februárban Alekszej Kudrin.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »