Oroszországban a Jehova Tanúi szélsőséges szervezetnek számít, betiltották őket

Az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön nyilvánosságra hozott ítéletében betiltotta a Jehova Tanúi kisegyházat, azzal az indoklással, hogy az „szélsőséges szervezet”.

Előzőleg az igazságügyi minisztérium kérte, hogy rendeljék el a felekezet Szentpétervár közelében működő országos székhelyének a bezárását – jelentették orosz hírügynökségek.

Az orosz hatóságok a felekezet több kiadványát is felvették a tiltott szélsőséges publikációk listájára. Az orosz ügyészség régóta azzal érvel, hogy a Jehova Tanúi olyan szervezet, amely családokat választ szét, gyűlöletet kelt, és emberi életeket fenyeget. A felekezet szerint viszont a hatóságok hamis képet festenek róla. A felekezet egyik orosz vezetője, Jaroszlav Szivolszkij a bírósági ítélet után közölte: megdöbbentette a bírák döntése, és fellebbezni fog az ítélet ellen.

A bírósági döntés elrendelte a Jehova Tanúi Oroszországban működő mind a 395 szervezetének betiltását. A felekezet vagyona állami tulajdonba kerül.

A Jehova Tanúit az 1870-es években alapította a Pennsylvania amerikai szövetségi állambeli Pittsburghben a presbiteriánus Charles T. Russell. Számos vallástörténész szektának minősíti a kisegyházat. A Jehova Tanúja azt vallja, hogy „a Bibliából kiindulva” új következtetésekre jutnak, és elvetik a régi, téves tanokat (például a kereszt tiszteletét). A tagoktól megkövetelik, hogy feltétel nélkül vessék alá magukat a felekezet akaratának és céljainak.

A felekezet központja az Egyesült Államokban működik, világszerte vannak helyi szervezetei, híveinek számát 8 millióra becsülik. Több országban – Kínában, Észak-Koreában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Grúziában, Tádzsikisztánban, Szaúd-Arábiában, Iránban és Irakban – betiltották a működését.

Oroszországba – Odesszába – európai körútja keretében, 1891-ben látogatott el az alapító Charles T. Russell. A Szovjetunió idején a mai Ukrajnában található Harkivben jelentek meg a jehovisták az 1920-as években. Számuk jelentősen megnőtt 1939-1940-ben, amikor Nyugat-Ukrajnát, Észak-Bukovinát és a balti államokat a Szovjetunióhoz csatolták.

Mivel megtagadják a katonai szolgálatot, a jehovistákat „szovjetellenes elemként” Szibériába, Kazahsztánba és a Távol-Keletre száműzték. 1996-ban Borisz Jelcin orosz elnök rendeletére rehabilitálták a felekezetet. A Jehova Tanúit 1991-ben jegyezte be hivatalosan az Oroszországi Föderáció igazságügy-minisztériuma.

A felekezetnek saját adatai szerint 175 ezer híve van Oroszországban.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/TASZSZ

Friss hírek