Nem teljesen szabályosan, de meglesz Erdogan győzelme

Az igen szavazatok győzelmét mutatják a részeredmények a vasárnap Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazáson – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Anadolu beszámolója szerint az alkotmánymódosításokat támogató voksok aránya a legutóbbi jelentések szerint 55 százalék a szavazatok 67 százalékos feldolgozottsága mellett. A Habertürk televízió jelentése szerint a részvételi arány 86 százalékos volt.

Isztambulban az igenek 53 százalékkal, Ankarában pedig 57 százalékkal vezetnek, a nyugat-törökországi Izmirben viszont a nemek tábora van többségben 65 százalékkal a részeredmények szerint, csakúgy mint a többségében kurdok lakta délkeleti országrészben, ahol szintén többen szavaztak az elnöki rendszer bevezetése ellen.

Az elnöki rendszer bevezetését támogató igen szavazatok 51,9 százalékon, a változtatást ellenző nem voksok 48,1 százalékon állnak a szavazatok 94 százalékos feldolgozottságánál a vasárnapi referendumon Törökországban – jelentette a török média.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelezte: súlyos legitimitási problémát vet fel, hogy a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) néhány órával az urnák lezárása előtt úgy döntött, hogy azokat a szavazólapokat is érvényesnek fogadja el, amelyeket előzőleg nem pecsételtek le az YSK tisztségviselői. Bülent Tezcan, a CHP elnökhelyettese újságíróknak azt mondta: a Legfelsőbb Választási Tanács csalást tett lehetővé a népszavazáson.

A török referendumon megfigyelőként volt jelen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 40 fős, illetve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 23 fős delegációja. Mindkét szervezet hétfőn Ankarában teszi közzé hivatalosan a tapasztalatait, az első hírek szerint azonban több kellemetlenség is érte a megfigyelőket.

Andrej Hunko, az Európa Tanács delegációjának egyik tagja a dpa hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy Diyarbakirban a hatóságok két órát várakoztatták őket, mire bemehettek a szavazóhelyiségekbe, Mardin városban pedig az urnazárás után a nemzetközi megfigyelők nem lehettek jelen a szavazatok számlálásának kezdetén.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az IHD török emberi jogi egyesület gyorsjelentésében jelezte, hogy országszerte több szabálytalanságokat tapasztaltak a népszavazás során. Agri, Erzurum és Adiyaman tartományokban például a választóknak nem biztosították a titkos szavazás körülményeit, öt másik tartományban az ország keleti és délkeleti részén pedig nem engedték be a szavazóhelyiségekbe az IHD által delegált megfigyelőket. Az IHD azt tapasztalta, hogy a délkeleti Sanliurfa tartományban minden szavazóhelyiségben bent ült két fegyveres rendőr, miközben a törvény szerint a biztonsági erők tagjainak legalább 15 méter távolságot kell tartaniuk a szavazóurnától.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek