Trump útja nem vezet Rómába

Donald Trump amerikai elnök ugyan részt vesz májusban a szicíliai G7 csúcstalálkozón, azonban rendhagyó módon nem kapott meghívást, hogy találkozzon Ferenc pápával. Ezzel ő lesz az első elnök Franklin D. Roosevelt óta, aki nem találkozik a pápával első olaszországi útja során.

Azt nem tudni, melyik fél miatt hiúsul meg a találkozó, az azonban tény, hogy Ferenc pápa korábban többször is bírálta Trump menekült- és muszlimellenes intézkedéseit. A két vezető továbbá homlokegyenest ellentétes álláspontot képvisel a klímaváltozásról és a féktelen kapitalizmusról is.

Az egyházfő már hónapokkal az elnök megválasztása előtt kritizálta a mexikói határfal megépítésének tervét, és megjegyezte: a republikánus jelölt nem keresztény.

„Egy ember, aki állandóan a falépítésen és nem a hidak építésén gondolkozik, nem keresztény”

– fogalmazott.

Erre Trump azt válaszolta, hogy ő igenis jó keresztény, valamint „szégyenteljesnek” nevezte, ha egy vallási vezető bárki hitét megkérdőjelezi.

Az Egyesült Államok korábbi elnökei sosem mulasztották el a vatikáni látogatást, ha Olaszországban – vagy akár Európában – jártak. George W. Bush például hat alkalommal tette tiszteletét az egyházfő előtt: háromszor találkozott II. János Pál pápával és szintén háromszor XVI. Benedekkel.

„A helyzet változhat, de mivel csak hat hét van hátra, ezért ezen a ponton ez nagyon valószínűtlen” – nyilatkozta egy amerikai diplomata. Egy magas rangú vatikáni diplomáciai forrás megerősítette, hogy a Fehér Ház eddig nem kezdeményezett megbeszélést a Szentszékkel egy esetleges találkozóról. „A labda az ő térfelükön van. Eddig nem kaptunk megkeresést” – fogalmazott.

  • Az ajtó nyitva áll
Ami a politikát illeti, a pápák minden olyan államfővel találkoznak, aki kihallgatást kér, függetlenül az esetleges különbségektől vagy nézeteltérésektől. Amellett, hogy 1,2 milliárd római katolikus vezetője, a pápa egyben államfő is, ezért az ilyen találkozók lehetőséget kínálnak az eszmecserére a világ dolgairól, valamint jó alkalom a pápának, hogy felhívja az adott vezető figyelmét a világ problémáinak etikai megoldására.

A látogatás elmaradása egyébként magyarázható logisztikai nehézségekkel is, hiszen míg a korábbi amerikai elnökök Rómába repültek, és ott találkoztak a pápával, addig Trump Szicíliába megy, ami nagyjából egy órás repülőút az olasz fővárostól. Ezen kívül a G7-csúcs az időpontját tekintve egy NATO-csúcs és az amerikai Memorial Day közé ékelődik, tehát szoros lesz az elnök menetrendje.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »