Inkább lefújták a szófiai reptér koncessziós tenderét

Törölték a szófiai repülőtér koncesszióba adásának a tenderét – jelentette be a bolgár átmeneti kormány szerdán.

A döntés várható volt, miután közel három hete Hriszto Alekszijev közlekedési miniszter azt mondta, hogy ilyen értelmű javaslatot terjeszt a kormány elé. Az átmeneti kormány szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy a légikikötő üzemeltetésének 35 évre történő átadása nem szolgálja a közérdeket.

Az üzemeltetési jog megszerzéséért közösen kívánt indulni a török Limak Holding, az orosz VTB Capital és a svájci Flughafen Zueriche, ezenkívül a 38 százalékban a francia ADP Group tulajdonában lévő TAV török légikikötő üzemeltető is ajánlatot akart tenni.

A végleges döntésben szerepe lehetett annak is, hogy a szocialista párt vezetője annak az aggodalmának adott hangot, hogy török cég kezébe kerülhet a légikikötő, a két ország kapcsolata pedig az elmúlt időszakban feszültté vált.

Szakértők mintegy 664 millió dollárnak megfelelő állami bevételre számítottak a koncesszióba adástól. A januárban megalakult átmeneti kormány egyik első döntése az volt, hogy májusig kitolta a koncessziós tender kiírásának az időpontját, lehetőséget adva a leendő új kormánynak ahhoz, hogy maga döntsön a kérdésről.

Bulgáriában március 26-án ismét a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt nyerte meg az előrehozott választásokat, amit Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök kényszerített ki novemberi lemondásával, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »