Ellenzéki küldöttség nélkül indult az asztanai béketárgyalás harmadik fordulója

A Törökország támogatását élvező szíriai fegyveres ellenzék részvétele nélkül kezdődött meg kedden a szíriai fegyvernyugvás kérdéseivel foglalkozó kétnapos tárgyalások harmadik fordulója Asztanában.

A szíriai rezsim legfőbb támogatója, Oroszország meglepőnek minősítette az ellenzéki küldöttség döntését, miszerint távol marad a kazah fővárosban folytatott egyeztetésekről, indokairól pedig azt állította, hogy nem meggyőzőek.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ernyőszervezet azzal magyarázta a bojkottot, hogy Oroszország nem hajlandó véget vetni a felkelők uralta területek bombázásának Szíriában, illetve nem képes rábírni szövetségeseit, a damaszkuszi rezsimet és az Irán támogatását élvező milíciákat a tűzszünet betartására. Az SZSZH már hétfőn jelezte: távol marad a tárgyalásoktól.

A szíriai kormány képviselője, aki a lázadókat török ügynököknek minősítette, kijelentette, hogy Ankara nem tartotta be ígéretét, hogy elkötelezi magát az asztanai békefolyamat mellett. „Minden párbeszéd jobb a hallgatásnál” – e szavakkal bírálta a szíriai ellenzék bojkottját Alekszandr Lavrentyjev, az orosz delegáció vezetője. Egyúttal közölte: Oroszország szerint a szíriai rendezést szolgáló genfi béketárgyalásokat semmilyen módon nem veszélyezteti az, hogy az ellenzék nem ment el az asztanai tanácskozásra. Az ellenzék részvétele nélkül is számos dokumentumon dolgoznak, méghozzá elég hatékonyan – hangsúlyozta.

Lavrentyjev szerint Asztanában két fontos témát tárgyalnak meg: egy mechanizmus kidolgozását a tűzszünetsértések megbüntetésére és a fogolycsere lebonyolításának kérdését. Az orosz küldöttség ez utóbbival kapcsolatban egy munkacsoport felállítását javasolja.

Lavrentyjev elmondta: az orosz delegáció emellett egy alkotmányos kérdésekkel foglalkozó bizottság létrehozásáról is tárgyal a szíriai kormányküldöttséggel. A bizottság feladata egy új szíriai alkotmány kidolgozása lesz, s az ezzel kapcsolatos javaslatokat – Moszkva szerint – felhasználhatják majd a genfi béketárgyalásokon is. Az orosz küldöttségvezető egyúttal sajnálkozását fejezte ki, hogy a fegyveres ellenzék nem vizsgálja az orosz szakértők által kidolgozott, az első asztanai tárgyalási forduló végén ismertetett alkotmánytervezetet. Lavrentyjev szerint az ellenzéki küldöttség várhatóan szerdán sem fog megjelenni a tanácskozásokon.

A szíriai kormánnyal szövetségesi viszonyban álló Oroszország és az ellenzéket támogató Törökország védnökségével december vége óta törékeny tűzszünet van érvényben a kormányhadsereg és a nem dzsihadista szíriai ellenzék között, a kazah fővárosban pedig a damaszkuszi kormány és fegyveres ellenzéki csoportok képviselői között folynak tárgyalások a fegyvernyugvás fenntartásáról. Januárban és februárban két fordulót tartottak. A politikai rendezést szolgáló genfi béketárgyalásokon ugyanakkor március 3-án már a negyedik forduló fejeződött be, mindenfajta eredmény nélkül.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »