Saját törvényeit sem tartja tiszteletben Erdogan

Nem olyan súlyosak, viszont nem helyénvalóak a Hollandia elleni büntetőintézkedések, amelyeket Törökország rendelt el előző éjszaka a két ország között elmérgesedő diplomáciai viszály újabb fejezeteként – jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő kedd délelőtt.

„Továbbra is meglehetősen különösnek találom, hogy Törökországban beszélnek szankciókról, miközben inkább nekünk lenne okunk mérgesnek lenni a hétvégén történtek miatt” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ebben a helyzetben hideg fejre, a nyugalom megőrzésére van szükség. Rutte rámutatott, a bejelentett szankciók nem tartalmaznak gazdasági korlátozásokat, bár – mint mondta – ez érthető, mivel Hollandia az egyik legnagyobb külföldi befektető Törökországban.

Ankara hétfőn úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, és nem kér bocsánatot. Emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

A két ország közötti diplomáciai pengeváltást az okozta, hogy a holland hatóságok szombaton két török minisztert is megakadályoztak abban, hogy részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampányrendezvényein Hollandiában.

Ugyancsak kedden a belga hatóságok bejelentették, megtiltották a török kormánypárt európai lobbiszervezeteként számon tartott Európai Török Demokraták Uniójának (UETD) genti gyűlését, mert „nem tudták volna biztosítani a rendezvény biztonságát”. Az UETD erre válaszul ismét bejelentette a gyűlést, ezúttal április 9-re.

Jan Jambon belga belügyminiszter kedden leszögezte, hogy szükség esetén Belgium kész megakadályozni a hasonló török kampányrendezvényeket, azonban minden esetben egyedi elbírálásra van szükség – írta a Het Laatste Nieuws című helyi napilap.

Az előző napon Bart De Wever antwerpeni polgármester, a legnagyobb kormánypárt, a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség vezetője megtiltotta az ankarai kormány törvénycsomagját támogató, török nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) pénteki rendezvényét, amely a rendőrség értékelése szerint veszélyt jelentett volna a közrendre.

Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít. Hasonló a helyzet Hollandiában és Ausztriában is. A franciaországi és a németországi törökök körében ennél valamivel alacsonyabb az ankarai kormány támogatottsága, a Nagy-Britanniában, Olaszországban és Svájcban élő törökök között pedig többségben vannak az ellenzéki pártok hívei.

Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden kijelentette, hogy nem lehet egy bocsánatkéréssel elintézni a Törökország és Hollandia között kialakult diplomáciai vitát, és arra figyelmeztetett, hogy Ankara további büntetőintézkedésekhez folyamodhat.

Erdogan „állami terrorizmusnak” nevezte a holland fellépést. Egyúttal úgy vélekedett, hogy az a legjobb válasz az ellenségeknek, ha a  választók igennel szavaznak az elnöki rendszer bevezetéséről április végén tartandó törökországi népszavazáson.

A török elnök egy ankarai rendezvényen mondott beszédében Angela Merkel német kancellárt azzal vádolta meg, hogy ugyanúgy támadásokat intéz Törökország ellen, ahogy a holland rendőrség a hét végén vízágyúkkal és rendőrkutyákkal oszlatta fel a török tiltakozókat a rotterdami konzulátus előtt. Erdogan úgy fogalmazott, hogy Merkel nem különbözik Hollandiától, és arra biztatta a Németországban élő török származású bevándorlókat, hogy ne szavazzanak „a kormányra és a rasszistákra” a közelgő választásokon.

A szombati rotterdami rendezvényen a török miniszterek az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoltak volna a hollandiai török közösség tagjai előtt. Annak ellenére, hogy a török választási törvény egyértelműen úgy fogalmaz, hogy „külföldön és külföldi képviseleten választási propaganda nem végezhető”. A népszavazást április 16-án tartják Törökországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek