Schulz egy új globális világrendet hozna létre

Szembe kell nézni a globalizáció hibáival, és fel kell építeni egy új, igazságos, élhető világrendet – hangsúlyozta Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje hétfőn Berlinben, a Progresszív Szövetség (PA) nevű baloldali világszervezet konferenciáján.

A több mint 130 szociáldemokrata pártot összefogó szövetség tanácskozásán az SPD kormányfőjelöltje Timothy Garton Ash brit történész szavait idézve kiemelte, hogy elkezdődött az „ellenforradalom a liberalizmus terjedésével szemben”.

Ez azt jelenti, hogy világszerte erősödik a nacionalizmus és a tekintélyelvűség, amelynek képviselői nem megoldást keresnek a globalizáció gondjaira, hanem csak bűnbakokat, és „politikájuk üzleti modellje” a bezárkózásból, és abból áll, hogy a különbségekből ellentéteket kreálnak. A baloldalnak szembe kell szállnia ezzel a folyamattal – tette hozzá.

A globalizációnak számos jó oldala van, például erősíti a nyitottságot és nem különbözteti meg az embereket nemük, vallásuk vagy származásuk alapján, de árnyoldalai is számosak, hiszen az egyenlőtlenségeket is erősítette, a szabályok lebontásához, a szociális és ökológiai szabványok lazításához vezetett, és a privatizációra épülő megoldási javaslata pedig kiüresedett ideológia lett. Ez éppen olyan veszélyes, mint a globális problémák elől falakkal és vasfüggönnyel védekező nacionalista, autoriter erők törekvései – vélekedett Martin Schulz.

A fék nélküli „pénzkapitalizmussal” és az „autoriter internacionáléval” szemben a baloldalnak valódi megoldást kell nyújtania a globalizáció igazságtalanságaira, meg kell fékeznie a piacokat, átláthatóvá kell tennie a vállalatok működését, ki kell terjesztenie a szociális rendszert, és gondoskodnia kell arról, hogy a bérből-fizetésből élők meg is tudjanak élni abból, amiért megdolgoztak – mondta.

Meg kell akadályozni a „fegyverkezési spirál” kialakulását, mert csak így lehet forrásokat biztosítani a béke- és fejlesztési politikára, amely a konfliktusok okainak megszüntetésére összepontosít – tette hozzá.

Schulz német kancellárként arra törekedne, hogy Németország aktívabban használja fel nemzetközi súlyát az új globális világrend, a méltányos globalizáció kialakításáért, és terjessze mindazon értékeket, amelyekre a német társadalom épül.

A feszült európai-török kapcsolatokról szólva

Schulz szerint az EU tagállamainak közös álláspontot kell kialakítaniuk azzal kapcsolatban, hogy a török kormány tagjai kampányolhatnak-e a tervezett alkotmánymódosítás mellett az EU területén. Hozzátette, hogy Ankara kampánycélokra használja fel a nemzetközi kapcsolatokat, ami „drámai” fejleményekhez vezetett egyes uniós tagállamokkal folytatott viszonyában. A török vezetésnek ezzel fel kell hagynia, és Törökország kormányzásával kell foglalkoznia – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A PA-t 2013-ban alapították Lipcsében, az SPD alapításának 150. évfordulója alkalmából. A szövetség programjának összeállításáról szóló kétnapos berlini kongresszuson részt vesz mások mellett Stefan Löfven svéd és Antonio Costa portugál kormányfő, valamint számos baloldali pártvezető, köztük Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

Forrás: MTI

Friss hírek