Hollandia nem engedte be a török külügyminisztert

Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott – jelentette szombaton a CNN Türk török hírtelevízió és az NTV holland köztévé.

A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt.

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester korábban megtagadta az engedélyt a minisztertől, hogy felszólaljon a Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit jelentősen kibővítő, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás rotterdami kampányrendezvényén. Ennek ellenére ő el akart menni a hollandiai nagyvárosba, és kemény politikai és gazdasági szankciókkal fenyegetőzött, ha Hollandia ezt megakadályozza.

A holland kormány közölte, hogy a közrendre és biztonsági okokra hivatkozva vonták vissza a gép leszállási engedélyét. Hozzátették: a szankciók kilátásba helyezése teljes mértékben ellehetetlenítette, hogy észszerű megoldást lehessen találni.

Cavusoglu a múlt héten Hamburgban sem szólalhatott fel egy kampánygyűlésen. Akkor Törökország ottani konzulátusán tett látogatást. Valószínűleg Hollandiában is ezt tervezte.

Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton azt közölte, hogy Hollandia szerint Törökország nem tartja tiszteletben a gyülekezéssel kapcsolatos hollandiai szabályokat. Mint fogalmazott: sok Hollandiában élő töröknek joga van szavazni az április 16-i referendumon, és a holland kormánynak semmi ellenvetése az ellen, hogy nagygyűléseken tájékoztassák őket. „De ezek a gyűlések nem növelhetik a feszültséget társadalmunkban, és aki ilyen rendezvényt akar tartani, annak követnie kell a hatóságok utasításait, hogy a közrend és a biztonság fenntartható legyen” – húzta alá Rutte.

Nem sokat váratott magára Recep Tayyip Erdogan török elnök reagálása, az elnök egyúttal válaszlépésekkel fenyegetőzött. „Megtilthatják, hogy a külügyminiszterünk odarepüljön, de lássuk, mostantól hogyan szállnak le a holland gépek Törökországban” – mondta Recep Tayyip Erdogan, aki igyekezett világossá tenni, hogy nem a holland állampolgárok, hanem a diplomaták beutazásának korlátozására utal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »